Samhällsplanerarprogrammet

Vill du vara med och påverka hur våra samhällen kommer se ut i framtiden? Då kan samhällsplanerarprogrammet vara något för dig. Programmet finns på flera platser i landet och går att läsa med olika huvudområden, läs mer om de olika alternativen nedan.
Visar 1-14 av 14 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-14 av 14 träffar

Vem ska gå samhällsplanerarprogrammet?

Samhällsplanerarprogrammet passar dig som vill vara med och påverka hur våra samhällen utformas och skapa framtidens hållbara livsmiljöer. Som samhällsplanerare är det viktigt att ha en god analytisk förmåga eftersom yrkesrollen inkluderar att genomföra detaljerade analyser på olika nivåer. Samtidigt är kommunikativa färdigheter viktiga i rollen som samhällsplanerare, då en central del i arbetet går ut på tillgodose olika intressen och arbeta dialogdrivande med både medborgare såväl som politiker.

Samhällsplanerarprogrammet - vad ingår i utbildningen?

Samhällsplanerarprogrammet går att läsa på olika universitet runt om i Sverige, bland annat i Umeå, Örebro, Karlstad, Linköping och Gävle. Programmets utformning skiljer sig något beroende på vilket universitet du väljer, men en stor del av utbildningen utgörs av kurser inom geografi, såsom befolkningsgeografi, kulturgeografi samt geografiska processer. En annan del av utbildningen går ut på att lära sig arbeta med verktyg inom visualisering, eftersom idéer och förslag inom samhällsplanering ofta presenteras digitalt genom sådana typer av verktyg. På samtliga universitet ingår valfria kurser där du som student får möjlighet att fördjupa dig inom ett område du är extra intresserad av, och på vissa universitet finns det även möjlighet att välja mellan olika huvudområden vilket kommer genomsyra hela utbildningen. 

Vad gör en samhällsplanerare? 

Med en snabbt stigande befolkningsmängd blir en av samhällets stora utmaningar att utveckla långsiktigt planerade samhällen. Samhällsplanering är ett brett yrke, där du exempelvis kan arbeta med övergripande planering av en stad, hur landsbygden ska utvecklas samt med planering av infrastruktur. En stor och viktig del i arbetet är planering av den sociala infrastrukturen där en central fråga är hur samhällen kan utvecklas för att minska segregation och andra sociala utmaningar.

Som samhällsplanerare kan du bland annat arbeta inom offentlig verksamhet på kommunal och regional nivå, där du jobbar med frågor inom planering och utveckling. Möjligheterna inom statliga myndigheter och i den privata sektorn är också stora, där du exempelvis kan arbeta på ett konsultföretag.

Exempel på möjliga yrkesroller efter avslutad utbildning:

  • Trafikplanerare
  • Processledare
  • Projektingenjör 
  • GIS-handläggare

Lön och framtidsutsikter för en samhällsplanerare

Just nu råder det en balans på arbetsmarknaden för samhällsplanerare, vilket innebär att möjligheterna till jobb efter avslutad utbildningar är goda. Medellönen för en samhällsplanerare 2021 var 41 100 kr i månaden, och lönen var 5% högre i den privata sektorn jämfört med i den offentliga. 

Källor: Framtid.se 

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv