Visa allastudier.se som: Mobil

Idrott: längdskidåkning – skidorientering – orientering

Älvsby folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskola
Älvsbyn
Se utbildningens hemsida
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: - Älvsbyn
Idrott: längdskidåkning - skidorientering - orientering

Idrott: längdskidåkning – skidorientering – orientering

Idrott Älvsbyn är ett samlingsnamn för den utbildning som bedrivs inom idrotterna längdskidåkning, skidorientering och orientering vid Älvsby folkhögskola och Älvsbyns gymnasium.

Skidlinjen vid Älvsby folkhögskola startade 1973. 1998 startade ett samarbete med Älvsbyns gymnasium om att tillsammans driva skidlinjen. Sedan hösten 2009 har samarbetet utökats till att gälla även idrotterna skidorientering och orientering.

Träningen bedrivs till viss del gemensamt för de olika idrotterna och till viss del grenspecifikt. Tre träningspass i veckan genomförs med hela gruppen och 1-2 träningspass i mindre grupper. Tester med bl.a. pulsmätning och kontroll av laktatbildning genomförs kontinuerligt och alla studerande får ett eget träningsprogram att följa som följs upp genom en träningsdagbok. Ett antal läger genomförs varje år, lägren är till för att höja kvalitén i träningen och dess längd är vanligen fem dagar. Skolan bidrar till lägerkostnaden men de är till viss del självfinansierade av den studerande själv och därför är de inte tvingande att delta i.

För att ge möjlighet till att pröva på träning på hög höjd genomför vi vart tredje år ett glaciärläger. Det lägret ersätter det året lägret i skidtunneln och en högre avgift tas ut för de som deltar.

Älvsbyn ligger i norra Sverige. Som orienterare ska du vara beredd att använda både rullskidor och skidor i din träning. Snön lägger sig i mitten av november och går bort i april. Tiden där emellan bedrivs till mer än hälften med skidor på fötterna. 20 km skidspår ligger i direkt anslutning till skolan. Elljusspåret är 7 km och konstsnöspåret som är i drift tidigt på säsongen är 3 km långt. Spårsystem för skidorienteringsträning ligger även det i direkt anslutning till skolan. Orienteringsträning bedrivs på olika kartor i Älvsbyns närhet, men vi åker också till alla Norrbottens OF:s teknikträningar för att söka variation och för att öka kvalitén i träningen.

Skolan har ett gym där vår styrketräning bedrivs och en mindre sporthall som även den används. Till dessa två lokaler har du som studerande stor tillgänglighet under stora delar av veckan.

Internat
Som idrottsstuderande bor du inackorderad på folkhögskolan. Du har ett eget rum med dusch och toalett. Frukost, lunch och middag fram till fredag ingår i inackorderingsavgiften. (gymnasieeleverna äter lunch på gymnasieskolan.)

Lärare på skidlinjen 

Ulf Karlsson
Utbildad idrottspedagog med medicininriktning. Sedan 1998 vid skidlinjen och som ansvarig för idrottsverksamheten på skolan. Mångårig erfarenhet som skidtränare/skidledare för såväl ungdomar som landslagsåkare. Även erfarenhet som fotbollstränare på skilda nivåer för såväl herr- som damlag.
Telefon: 070-370 20 41
E-post: ulf.g.karlsson@afhs.nu

Sture Noren
Lärare och tränare med mångårig erfarenhet som skidtränare och orienteringstränare. Sedan 1989 vid skidlinjen och sex år inom Svenska skidförbundets landslagsverksamhet. Två år idrottsansvarig vid test och utvecklingscentrat Winternet – Luleå tekniska universitet.
Fystränare i elitfotbollslag. Förbundskapten för skidorienterarnas seniorlandslag.
Telefon: 070-372 20 75
E-post: sture.noren@afhs.nu

Sofia Sepänmaa Sparv (föräldraledig)
Utbildad till tränare på Idrottstränarprogrammet vid högskolan Dalarna. Även utbildad till Idrottskonsulent vid idrottens organisationslinje vid folkhögskolan på Bosön.
Många års erfarenhet som tränare/ledare för barn och ungdomar inom längdskidåkning. Har jobbat som tränare på Timrå skidgymnasium samt Åre skidgymnasium, men är ursprungligen från Sundsvall. Har tidigare även varit fystränare för damlag inom fotboll.
Telefon: 070-370 12 60
E-post: sofia.sepanmaa@afhs.nu

Kontakt

Idrottens utbildningscentra
Älvsby folkhögskola
942 28 ÄLVSBYN
0929-723 05

Förkunskaper

Ansök
Mellan 1 oktober och 1 december är ansökan till NIU öppen.

Du som är längdåkare söker här: ansokan.skidor.com

Du som är orienterare/skidorienterare söker här: svenskorientering.se/Utbildning/Orienterings-gymnasier/Nationellidrottsutbildning/

…och du som tränar och tävlar i både längd och orientering/skidorientering lägger en ansökan i bägge länkarna.

Sista ansökningsdag 1 december.
Glöm inte att även göra en ansökning till ett program vid Älvsbyns gymnasium här: alvsbyn.se/forskola-och-utbildning/gymnasium/ och ange vilken inriktning för vilken specialidrott du väljer.

Älvsby folkhögskola

Älvsby folkhögskola

Välkommen till Älvsby folkhögskola!

Älvsby folkhögskola vill med sin speciella atmosfär inspirera människor och hylla livet. Tanken när skolan startades var att den skulle vara: "en livets egen skola, en skola där man upptäcker vad det är att vara människa". Så välkommen med på resan, med ett...


Läs mer om Älvsby folkhögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Idrott: längdskidåkning – skidorientering – orientering
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Älvsby folkhögskola

Nygrensvägen 28
942 28 Älvsbyn

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Idrott: längdskidåkning – skidorientering – orientering från Älvsby folkhögskola, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: