Journalist

Cady Utbildningar
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Distans
Flexibel, läs i din egen takt
Heltid/Deltid
22 900 SEK inkl. moms
Svenska
Distans
Startdatum: Börja när du vill - Kurslitteratur ingår - Distans
Yrkesutbildning till journalist

Journalist

Distansutbilda dig hos Cady och bli journalist!

Med Cadys utbildning får du som vill ta dig in i mediebranschen den viktiga grunden du behöver. Du lär dig bl.a. att välja målgrupp, medier och budskap samt om källkritisk granskning av medier. Du får även en tillbakablick på journalistik ur ett historiskt och pressetiskt perspektiv.

Grunder i layout, research, textkommunikation och digitalfotografi tillsammans med reklam, marknadsföring och PR förbereder dig för att kunna arbeta på en tidningsredaktion eller för att etablera dig som frilansjournalist.

Arbetsprognos för journalist

Det finns mycket goda möjligheter att kunna arbeta inom yrket. Marknaden är expansiv och det finns väldigt stora möjligheter för den som hittar sin nisch där kreativiteten släpps lös.

Som journalist kan du arbeta som bl.a.:

 • Reporter för tryckta/webbaserade tidningar och tidskrifter
 • Frilansjournalist
 • Bloggare
 • Vloggare
 • Influencer
 • Reseskildrare

En utbildning som ger dig möjligheter

9/10 av Cadys elever jobbar inom sitt valda yrke efter utbildningen!

Arbetsgivare skickar även sina anställda för utbildning då de anser att Cadys innehåll ger de kompetenser och kunskaper som behövs.

Efter avslutad utbildning är målet att du har tillägnat dig kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som journalist.

Utbildningstid

Innehållet motsvarar 2 år vid ett traditionellt studiesätt.

 • Snitt lästiden är 1 år vid heltidsstudier.*
 • Ingen minimitid och max lästid är 2½ år.

*Den faktiska lästiden är individuell och beror på bl.a. din lästakt, pauser, studievana och disciplin. 

Fördelar med att läsa till journalist hos Cady

 • Styr över dina studier själv med Cadys flexibla upplägg.
 • Läs i din egen takt året om när och var du vill.
 • Välj själv när du vill börja och kom igång med dina studier snabbt.
 • Helt på distans utan fysiska träffar. 
 • Jobba samtidigt som du läser.
 • All kurslitteratur ingår.

Validering

Du kan validera delkurser som du redan har läst och praktiken om du har relevant arbetslivserfarenhet. Läs mer på utbildarens hemsida.

Varför välja Cady Utbildningar?

Kurslitteratur ingår

Behov på

arbetsmarknaden

90% får jobb efter genomförd utbildning

Få stöd av Cadys kunniga pedagoger/Kursledare

Bakom utbildningen står Cadys professionella team av kunniga och utbildade yrkeslärare. Deras gedigna erfarenheter är samlade från tidigare arbeten inom kommunikation, service och pedagogik.

Deras bakgrunder inom digital undervisning och även som utbildare inom språk ger de värdefulla insikter i vad det innebär att arbeta inom dessa branscher. Cadys yrkeslärare brinner för att dela med sig av sina erfarenheter så att du kan få en djupare förståelse och inlärning.

Få stöd under dina studier

När du är elev hos Cady får du stöd av yrkeslärarna under hela din utbildning. De hjälper dig om du har pedagogiska frågor och du kan även få elevcoachning såsom hjälp med att lägga upp en studieplan.

Teamet hos Cady ser fram emot att ge dig stöttning, motivation och inspiration mot dina utbildningsmål och yrkesdrömmar.

Kursplan

Journalistik nu och då

Pressens uppkomst och de samhällsförändringar som legat till grund för detta; de fem faserna av journalistik; begreppen dagspress och partipolitik; dagspressen som bransch gällande organisationer och etiska ställningstaganden samt journalistyrkets utveckling över tid med hänsyn till teknik och etik.

Journalistik som profession

Begreppet nyhetsfaktor och tillvägagångssätt vid urval och värdering av dess; dagspressen som bransch; journalistik utifrån olika aspekter inklusive politik, etik, objektivitet samt begreppet journalistik som den tredje statsmakten.

Juridik och pressetiska regler

Innebörden av begreppet konsekvensneutralitet utifrån olika aspekter inklusive plikt-, konsekvens- och dygdetik samt journalistiska spelregler avseende tryckfrihet, upphovsrätt och andra viktiga lagar.

Språkvård

Kunskap i skriftlig produktion av olika slag; skrivtekniska detaljer, skriftspråkets tecken samt hur språket utformas och anpassas utifrån ändamålet och mottagaren.

Textkommunikation

Innebörden av begreppen propaganda och fake news; journalistikens olika texttyper med referens till tidningsgenre samt mottagaranpassning utifrån olika aspekter inklusive språk, genre, ämne, läsare och situation.

Textproduktion (olika genrer)

Att läsa och skriva klassiska texter inklusive nyhetsartikel, notis, insändare, debattartikel, krönika och ledare; bedömning av texter genrevis så att varje genres specifika särdrag ska utkristallisera sig samt kunskap i egen produktion av texter i respektive genre inklusive värdering mot specifika genresärdrag.

Journalistik metodik

Den journalistiska metoden för källkontakt och aspekter samt faser att beakta enligt denna metod samt tillvägagångssätt för inhämtning av information från domstolsväsendet, sjukhus, brandkår, kommuner, statliga myndigheter och företag.

Reklam och PR

Skillnader mellan reklam, PR och information; om politiker som PR-konsulter och tvärtom; relevanta lagar och regler för reklambranschen samt domstolar, myndigheter och branschorganisationer för klagomål och ärenden inom reklam och PR.

Digital journalistik

Skillnader mellan att skriva för webben kontra en papperstidning inklusive publicering i medborgartjänster och interaktiva databaser; teknologins utveckling samt journalistikens förändring utifrån karaktärsdragen interaktivitet, hyperlänkar multimedia och publiceringshastighet.

Digital fotografi

Syftet med användning av ett objektiv; olika typer av objektiv och manuella inställningar; viktiga aspekter vid val av specifikt objekt till specifik situation; porträttbildsfotografi med hänsyn till objektiv, skärpedjup, inne- eller utemiljö och bländartal samt viktiga aspekter vid porträttbildsfotografi av barn och djur.

Intervjuteknik

Skillnader mellan olika intervjutyper och respondentens förväntningar på respektive intervjuform; mediaintervjuns funktion för intervjuare, respondent och observatör samt förutsättningarna för speciella typer av mediaintervjuer.

Radiojournalistik och podcasts

Skillnader mellan journalistik i tidningsform samt i radio och tv; innebörden av en podcast samt tillvägagångssätt för produktion med fokus på skillnader gentemot övrig radio och tv.

Design och textlayout

Påverkan på läsbarhet utifrån olika aspekter inklusive typsnitt, grad, radlängd, radavstånd, marginal, rubrik, styckesindelning, kapitelindelning, sidnumrering och textfärg samt textutformning på webben med dess specifika förutsättningar utifrån typsnittsval och formatval.

Praktisk erfarenhet genom egen textproduktion

I utbildningen ingår praktisk erfarenhet genom egen textproduktion för att du lättare ska komma ut på arbetsmarknaden. Upplägget är flexibelt och om du vill istället praktisera hos en arbetsgivare hittar du din plats själv.

Slutarbete

Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.

Delbetala din utbildning!

Cady erbjuder delbetalningsmöjligheter för dig som privatperson. Välj bland flera alternativ inklusive räntefria. Se utbildarens hemsida för mer information.

Denna utbildning är ej CSN-berättigad.

För företag och organisationer

18 320 kr ex. moms (för arbetsgivare/organisationer)

Skräddarsydd kompetensutveckling för dina anställda

Mot förfrågan kan Cady skräddarsy ett utbildningsupplägg utifrån din verksamhets krav och behov. De kan erbjuda bl.a. en specialanpassad kursplan, utbildningspaket för större grupper, deldistans, fördjupningskurser och mycket mer.

Begär en offert

Kontakta Cady idag och berätta om vilka önskemål du har så återkommer de med förslag på upplägg och pris.

Förkunskaper

Lägst godkänt betyg i:

 • Svenska B / Svenska 2 eller motsvarande*
 • Engelska A / Engelska 5 eller motsvarande
 • Matematik A / Matematik 1a/1b/1c eller motsvarande

*Om du istället har läst Svenska A / SAS A eller motsvarande och dessutom har goda skriftliga kunskaper kan det ändå vara möjligt att läsa.

Är du osäker på om du kan läsa denna utbildning?

Du behöver bara uppfylla antagningskraven ovan för att kunna läsa denna utbildning. Om du är osäker på eller inte uppfyller kraven kan Cadys valideringsavdelning göra en bedömning av dina erfarenheter. Läs mer om hur du kan få en bedömning på Cadys hemsida under "Behörighet".

Anmäl dig enkelt på Cadys hemsida

 • Du kan anmäla dig dygnet runt.
 • Börja när du vill året om.

Examen & Intyg

Efter avslutad och godkänd utbildning erhåller du ett diplom och yrkesutbildningsbevis.

Cady är kvalitets- och miljöcertifierad enligt ISO 9001 och 14001.

Fortsatta studier

Cady har ett stort utbud av utbildningar och kurser på distans inom många olika yrkesområden såsom service och kommunikation, organisation och ledarskap, pedagogik, social omsorg m.fl.

Se hela utbudet på Cadys hemsida.

Cady Utbildningar

Vill du plugga och jobba samtidigt? Inga problem!

På Cady Utbildningar anpassas dina studier perfekt för just ditt liv.  Du studerar helt på distans.  Du väljer startdatum.  Du får en personlig yrkeslärare.  Du får all kurslitteratur.  Du får ett utbildningsbevis.  Hos Cady kan du hitta utbildningen som hjälper...


Läs mer om Cady Utbildningar och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Journalist
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Cady Utbildningar

Friggagatan 9A
411 01 Göteborg

Recensioner

Det finns inga recensioner för Journalist

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Journalist från Cady Utbildningar, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön