Sök utbildning 👉
Program (grundnivå)

Audionomprogrammet

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Audionomprogrammet

Audiologi är läran om hörseln och hörandet. Studier i ämnet spänner över flera områden såsom medicin, teknik, psykologi och humaniora. Hörselproblem som hörselnedsättning, ljudöverkänslighet och tinnitus förväntas öka i samhället. En viktig del inom audiologin är därför ett folkhälsoarbete. Däri ingår bland annat kunskap om förebyggande insatser (hörselprevention) inom teknik och akustik.

Audionomens arbetsområden

Som legitimerad audionom kommer du att vara expert på hörseln, hörandets och kommunikationens betydelse i ett socialt samspel.  Du kan arbeta inom offentlig eller privat verksamhet. Du kan också utveckla dig som specialist inom något audiologiskt område eller inom bland annat hörhjälpmedelsindustrin eller med utbildning och forskning. En viktig del i din kompetens som audionom är också folkhälsoarbete. Det innebär att du arbetar med förebyggande verksamhet där du bland annat informerar om hur man skyddar hörseln mot skadliga ljud.

Du arbetar med människor i alla åldrar och genomför självständigt audiologiska utredningar och bedömningar av hörselnedsättningar. En annan mycket viktig del är habilitering och rehabilitering. Du använder då bland annat olika metoder för counselling och provar ut hörapparater och andra hörselhjälpmedel, samt informerar om hörtaktik och kommunikationsstrategier. Du arbetar i nära samverkan med patient och anhöriga, individuellt och i grupp. Ett terapeutiskt och pedagogiskt förhållningssätt är därför en viktig del i arbetet. Som audionom kan du även arbeta i team med andra yrkesgrupper, bland annat läkare, pedagoger, psykologer och tekniker.

Programmets innehåll

Audionomprogrammets huvudämne är audiologi som är mångvetenskapligt och omfattar ämnen som lingvistik, medicin, psykologi och teknik. Audiologi studeras utifrån en helhetssyn inom ämnes- och yrkesområdet och fördjupningen sker utifrån vetenskaplig teori och metod.

Utöver huvudområdet audiologi (132,5 hp) läses grundkurser i angränsande områden såsom psykologi, psykoakustik, medicin, lingvistik (36 hp) samt vetenskaplig metod (11,5 hp). Den kliniska utbildningen (praktik) ges i två block om 5 respektive 6, totalt 11, veckor. Placeringar sker främst inom Västra götalandsregionen. Forskningsförberedande inslag återkommer kontinuerligt i utbildningen och under termin sex skriver du ett självständigt vetenskapligtbarbete (kandidatuppsats i audiologi, 15 hp).

På audionomprogrammet varvas teoretiska och praktiska moment och undervisningsformerna varieras med föreläsningar, seminarier, laborationer, praktik och övningar. På audionomprogrammet arbetar vi med en studentaktiverade pedagogik, vilket innebär en tränande och reflekterande inlärning. Vissa moment är nätbaserade och kurslitteraturen är både på svenska och engelska.

Fortsatta studier

Audionomprogrammet (180 hp) ligger till grund för en examen på kandidatnivå och förbereder för fortsatt utbildning på avancerad nivå; magister- eller masterexamen i audiologi (60 respektive 120 hp) och forskarstudier (240 hp).

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Göteborg

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Audionomexamen
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights