Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Ekonometri

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum

Ekonometri

Kursen handlar om hur man använder data för att fastställa och kvantifiera orsakssamband mellan ekonomiska variabler. Kursen behandlar tvärsnitts-, såväl som panel- och tidsseriedata. Studenten lär sig skilja mellan orsakssamband och korrelationer. För en empirisk analys av ett orsakssamband behövs en orsak till en exogen variation. Kursen introducerar två ekonometriska metoder (den vanliga minsta-kvadratmetoden och regressionsanalys med instrumentella variabler) för att ta reda på olika orsaker till exogen variation.Studenten lär sig hur man använder kontrollvariabler, mätfel och jämviktsförhållanden ("samtidiga ekvationer") vid bedömning av rimligheten för ett antagande av exogenitet. Studenten lär sig hur man genom statistiska test kan redogöra för det faktum att ett dataset inte innehåller 1) data om alla relevanta ekonomiska aktörer, 2) mätningar av alla bestämmande faktorer för aktörers beteende. Förutom att lära sig de teoretiska grunderna för ekonometriska metoder, lär sig studenten tillämpa dessa på verkliga ekonomiska data. För detta ändamål kommer studenten lära sig att bearbeta och analysera ekonomiska data med hjälp av en statistisk programvara.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Göteborg
  • Sista ansökan: 2024-10-15

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs minst 30hp genomgångna kurser från grundnivå i nationalekonomi, varav minst 15hp skall vara med godkänt resultat.
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights