Europaprogrammet, Kulturgeografi
Europaprogrammet vid Göteborgs universitet är en unik utbildning som förenar studier i det tvärvetenskapliga ämnet Europakunskap med studier i ett profilämne. Åtta profilämnen samarbetar i programmet: ekonomisk historia, företagsekonomi, historia, idé- och lärdomshistoria, kulturgeografi, nationalekonomi, sociologi och statsvetenskap.
När du söker Europaprogrammet ansöker du till ett av dessa åtta profilämnen. Tack vare sin ämnesmässiga bredd ger Europaprogrammet en mycket god grund för att arbeta med många olika uppgifter i anslutning till EU och andra verksamheter inom det nya Europa som växer fram: administration, ekonomi, företagande samt politiska, sociala och kulturella analyser. Det är vanligt förekommande att arbeta med utredning, handläggning och kommunikation inom offentliga myndigheter, organisationer, näringslivet, kultursektorn och universiteten i Sverige såväl som utomlands.
Profilämnet kulturgeografi ger dig kunskaper om den geografiska fördelningen av utvecklingsresurser i olika rumsliga perspektiv från det globala via det nationella och regionala till det lokala. Vi sätter fokus på frågor som hur globala utvecklingstrender påverkar länder, platser och människor. Men även hur lokala resurser och förutsättningar ger möjligheter för utveckling underifrån. Vi uppmärksammar speciellt utvecklingen i ett europeiskt perspektiv där frågor kring regionalisering, regionalism, lokal utveckling, transporter och infrastruktur och förhållandet mellan landsbygd och stad är exempel på fokusområden. Detta kompletteras dessutom med en exkursion till Bryssel. Studier i kulturgeografi ger även färdigheter i geografiska analysmetoder, t ex GIS (geografiska informationssystem).
Europaprogrammet omfattar sex terminers heltidsstudier:
Termin 1: grundkurser i Europakunskap, 30 hp
Termin 2: grundkurser i profilämne, t ex kulturgeografi, 30 hp
Termin 3: fortsättningskurs eller fördjupningskurser i profilämne, t ex kulturgeografi, 30 hp
Termin 4: fördjupningskurser i Europakunskap, 30 hp
Termin 5: metodkurs och examensuppsats i Europakunskap, 30 hp
Termin 6: valfria kurser, t ex vid ett utbytesuniversitet i Europa eller praktik, 30 hp
Undervisningen sker genom föreläsningar, seminarier, gruppövningar, egna arbeten och varje kurs avslutas med examination. Litteratur och ibland även undervisning på engelska förekommer på samtliga kurser i programmet. Se gärna vår YouTube-film European Studies at the University of Gothenburg och läs mer om Europaprogrammet på Centrum för Europastudiers hemsida.
Kommande starter
Förkunskaper
Examen & Intyg
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...