Geovetenskap: Grundkurs
Kursens syfte är att ge grundläggande kunskaper om planeten Jorden och de processer som verkar på och i systemet mark/atmosfär/hydrosfär, dess historia, sammansättning, egenskaper och resurser.
Första delen av kursen handlar om geologi (geosfär):
bland annat plattektonik och mantelkonvektion; jordens sammansättning - mineralogi och geokemi
vulkaner, jordbävningar och geofysisk, bildning, omvandling och deformation av bergarter, geologiska naturresurser (malmer- och industriråvaror), primära processerna som omformar landskapet, landformer och deras utveckling, sedimentologiska och stratigrafiska principer, utvecklingen av kontinenter och oceaner; livets utveckling; jordens klimathistoria
Andra delen av kursen handlar om naturgeografi (biosfär, hydrosfär och atmosfär):
den hydrologiska cykeln ( yt-, mark- och grundvatten, sjöars och vattendrags dynamik, havsvattnets kemiska och fysikaliska egenskaper, fördelning av temperatur, salthalt och densitet i havet, havsströmmars uppkomst, vattnets cirkulation, samt vågor och tidvatten)
Markers utveckling och struktur, fysikaliska och kemiska egenskaper hos mark samt biogeokemiska cykler.
Atmosfärens fysik, meteorologi - väder, moln, nederbörd, vind, atmosfärens cirkulation - strålningsbalans och vindsystem, regional klimatologi, Skandinaviens klimat, lokalklimat - topoklimat, stadsklimat, lokala vindsystem och tillämpad lokalklimatologi.
En framgångsrik avslutning av denna kurs ger behörighet till många geovetenskapliga kurser inom båda inriktningar: geologi och naturgeografi.
Kommande starter
Förkunskaper
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...