Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

The Great Divergence: Historiska mönster av modern ekonomisk tillväxt

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

The Great Divergence: Historiska mönster av modern ekonomisk tillväxt

Kursen behandlar de senaste försöken att förklara de divergerande globala mönstren av ekonomisk tillväxt sedan mitten av sjuttonhundratalet - tidpunkten för den industriella revolutionen. Vid den tiden var BNP per capita nivåerna ganska likartade i Europa och Östasien. Under det tredje kvartalet av det tjugonde århundradet, omkring 1970, var gapet mellan BNP per capita i Västeuropa och Asien mycket stort. En snabbt växande forskningslitteratur i ekonomisk historia kallar denna process "The Great Divergence".

Sedan 1980-talet har Östra Asien och Sydostasien börjat minska avståndet till Västeuropa i BNP per capita. Syftet med kursen är att undersöka de olikartade mönstren i den ekonomiska och demografiska utvecklingen i ett historiskt perspektiv, med särskild inriktning på Västeuropa och Öst- och Sydostasien.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Göteborg

Förkunskaper

Behörig att antas till kursen är den som uppfyller villkor för fordringarna för kandidatexamen 180 hp, inklusive ett examensarbete på 15 hp. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B eller motsvarande resultat på ett internationellt erkänt test, till exempel TOEFL, IELTS.
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights