Produktionsingenjör

Högskolan i Skövde
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Skövde
180 hp
Heltid
CSN-berättigad

Videoreportage

Produktionsingenjör

Om programmet

Produktionsingenjör ger dig en bred utbildning som omfattar allt från design av produktionssystem med bland annat styrteknik, produktionssimulering och robotar, till IT, projektledning och ekonomi. Utveckling av nya tillverkningssystem är ett lagarbete och du kommer efter utbildningen att arbeta tillsammans med kollegor och kunder, många gånger i en internationell miljö.

Det här läser du på programmet

Första året läser du tillsammans med övriga ingenjörsutbildningar för att få en bra grund och en överblick över olika aspekter av ingenjörsarbete. Du får bland annat en introduktion till ingenjörsrollen, lär dig om produktframtagning, tillverkningssystem och hållbar utveckling samt läser exakta ämnen som matematik och mekanik.

Programmet har produktionsteknik som huvudämne. Under utbildningen varvar du teoretiska uppgifter med praktiska laborationer och projektuppgifter. Du läser grundläggande kurser i teknik, naturvetenskap, ekonomi och IT likväl som produktionstekniska kurser inom bland annat robotteknik, styrteknik, produktionsflöden, arbetsplatsoptimering och flödessimulering.

Du får också möjlighet att testa dina teoretiska kunskaper genom fallstudier och projektarbeten, i olika kurser och hos partnerföretagen där du undersöker och löser problemen med stöd av föreläsningar och handledning från Högskolan.

Under utbildningen möter du gästföreläsare som ger sin bild av industrins verklighet och bidrar till koppling mellan teori och praktik. I och med programmets täta koppling till arbetsmarknaden får du möjlighet att nätverka och tidigt knyta kontakter med olika företag. Programmet har en mängd olika partnerföretag knutna till sig som kan ge dig möjlighet att få sommarjobb och praktik.

Examensarbetet gör du under din sista termin – nästan alltid som ett projekt kopplat till något företag.

Utlandsstudier

Vill du upptäcka världen samtidigt som du studerar finns det goda möjligheter att studera en termin på något av våra partneruniversitet. Det passar bäst att resa iväg den fjärde terminen och det finns många utländska universitet att välja mellan. Du får möjlighet att studera unika kurser som partneruniversiteten ger och du får tillgodoräkna dig dina högskolepoäng, förutsatt att du får godkänt på kursen.

Jobb efter examen

Arbetsmarknaden för produktionsingenjörer ser väldigt ljus ut, och möjligheterna att få jobb efter studierna är mycket goda. Din utbildning är internationellt gångbar, vilket ger dig en enorm arbetsmarknad att se fram emot.

Enligt prognosen i Sverige väntas efterfrågan på arbetskraft med eftergymnasial examen inom teknik och tillverkning öka med cirka 58 000 personer fram till 2035. Under samma period beräknas tillgången öka med cirka 34 000 personer. (Källa: Trender och Prognoser, SCB 2017)

Läsa vidare efter programmet

Tre års studier på Produktionsingenjör leder till en högskoleingenjörsexamen. Efter din examen kan du fortsätta med magister- eller masterstudier på Högskolan i Skövde. Du har också möjlighet att läsa vidare på magister- eller masternivå på andra lärosäten, både i Sverige och utomlands.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet.
Dessutom krävs: Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 3c eller Matematik D (eller motsvarande kunskaper).

Urval

Betyg 67%, högskoleprov 33%.

Språk

Undervisningen ges på svenska och engelska. Vissa kurser (eller delar av kurser) ges helt på engelska.

Examen & Intyg

Högskoleingenjörsexamen

Högskolan i Skövde

Kreativ miljö

Du kanske vill göra något nytt.Fördjupa dig inom det du redan gör, eller ändra på något som andra gör.Du kanske vill utmana dig själv och sättet du ser på världen.Du kanske vill förändra världen.Eller så vill du bara jobba med...


Läs mer om Högskolan i Skövde och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Produktionsingenjör
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Högskolan i Skövde

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner

Emma

Jag har precis blivit klar med mina studier som pågått i 3 år och är så nöjd! Utbildningen känns relevant, är med i forskningen och ger även en väldigt bra grund för det arbetsliv som väntar. Studierna har delvis utförts under pandemin och då fick vi undervisning på distans, vilket fungerade toppen. Högskolan är fräsch och erbjuder moderna lokal...

Visa hela
Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner
Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Produktionsingenjör från Högskolan i Skövde, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön