Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Alternativ tvistlösning

Karlstads universitet, i Karlstad
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Alternativ tvistlösning

I kursen behandlas huvudsakligen fyra ämnesområden: konfliktteori, förhandling, medling och processförlikning.Kursen inleds med förhandling, därefter behandlas medling, som är assisterad förhandling med hjälp av en medlare. Kunskaper om och färdigheter i att förhandla och medla lärs ut genom seminarier och rollspel. Seminarierna omfattar konfliktteori, kommunikation och grundläggande teoretiska utgångspunkter för förhandling och medling. Seminarierna varvas med rollspel genom vilka studenterna med utgångspunkt i förelagda scenarion i vilka de intar olika roller lär sig att förhandla och medla genom att själva göra det. Förhandlingsspelen, som gradvis blir större och mer komplicerade under kursens gång, diskuteras sedan med kursledaren och studenterna. Processförlikning, som formellt är en del av rättegången, liknar medling utanför domstol och anknyter därför till de olika medlingsmetoder en medlare kan använda, men är mer normbunden eftersom en domare hör till rättsordningen och ska döma i målet om förlikningen misslyckas. Undervisningen i processförlikning sker genom seminarier med anknytning dels till medling, dels till rättskipning och vad rättskipning innebär. Fortlöpande under kursens gång diskuteras grundläggande rättssäkerhetsprinciper, etiska regler för medlare och jävsregler för domare, parternas intressen, kostnader och den statliga normbildningens genomslag.Kursens undervisningsformer består av seminarier och rollspel. Närvaro vid rollspel och seminarier är obligatorisk.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Karlstad

Förkunskaper

60 hp från termin 1-2 och 90 hp från termin 3-6 på Juristprogrammet (JALAW), vari JPG014 Straffrätt, 15 hp, och JPG015 Processrätt, 15 hp, ska ingå. Motsvarandebedömning kan göras.
Karlstads universitet

Karlstad universitet är ett av landets yngsta universitet. Här erbjuds ett flertal utbildningsprogram, både på grund- och avancerad nivå. Karlstads universitet vill bidra till såväl internationell som regional och personlig kunskapsutveckling. Genom öppenhet, nytänkande och mångvetenskap har de etablerat sig...

Läs mer om Karlstads universitet och visa alla utbildningar

Highlights