Fiber- och nätverkstekniker

Lernia Yrkeshögskola
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Distans, Malmö, Piteå
1 år
Heltid
CSN-berättigad
Kommande starter

Plats & start


Malmö
November 2024

Piteå
2024-11-25

Fiber- och nätverkstekniker

Studera till fiber- och nätverksoptiker på distans

Vill du arbeta med en av Sveriges viktigaste infrastrukturer som är grundbulten i vårt digitala och uppkopplade samhälle? Är du tekniskt lagd och gillar problemlösning? Eller är du kanske intresserad av nätverksteknik och att arbeta i stora datahallar? Då är vår yh-utbildning till fiber- och nätverkstekniker något för dig!

Vad gör en fiber- och nätverkstekniker?

Som fibertekniker arbetar du i huvudsak med installation, service och underhåll av fiberoptik. Fibernätet utgör stommen för vår infrastruktur för uppkoppling och tekniken är även viktigt nu när 5G-nätet ska byggas ut. Samhällets och näringslivets digitala strukturomvandling är beroende av snabb och problemfri uppkoppling. Utvecklingen inom smart teknik, uppkopplade prylar i hemmet och artificiell intelligens ställer ökade krav på bredbandet, och likaså utvecklingen mot mer hemarbete efter coronapandemin.

Trots att fibernätet i Sverige är välutbyggt kvarstår ett kompetensbehov i branschen som dels drivs på av den kommande utbyggnaden av 5G-nätet. Det drivs även på av att branschen går mer mot service och underhåll vilket är mer tekniskt avancerat och kräver en bredare kompetens inom fiberoptik.

YH-utbildning inom nätverksteknik och fiberteknik

I takt med teknikutvecklingen förändras kompetensprofilen för fibertekniker och det ställs högre krav på en bredare kompetens inom omkringliggande teknikområden.

Väljer du att utbilda dig i fiber- och nätverksteknik får du specialiserade kunskaper om installation och service av fiberoptik. Men du lär dig också om kopparnät, nätverksteknik för datahallar och om aktiva delar i ett nätverk (switchar och access-punkter), IoT och 5G.

Specialisering mot nätverksteknik innebär att du kan arbeta med service och underhåll i till exempel datahallar. Det är en spännande och växande industri i Sverige och redan idag driver Amazon, Google, Facebook och Microsoft datahallar i landet. I en datahall arbetar du med installation av servrar och annan kommunikationsutrustning där fiberoptik är ett vanligt material men även koppar används.

Så ansöker du

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.

2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.

3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.

4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.

Praktik- och samarbetsorganisationer

Denna utbildning samarbetar med flera stora företag inom fiber och nätverk och vi kan erbjuda LIA både i datahallar och i klassiska fiberinstallationsföretag. De finns i hela landet och några är: 

Eltel, Install Fiber i Norr, BlackBox, ComDaTe, PiteEnergi, Northlab, Transtema, EDUCON, Blacklink, Höganäs Energi, ONE Nordic, BRS Networks, Stokab, Netab, Citytelecom, Swedish Telecom, GlobalConnect, Sollentuna Energi och Miljö, Enaco Network Services AB.

Upplägg

När du utbildar dig till fiber- och nätverkstekniker får du en utbildning på ett år som går på heltid och genomförs på distans.

Distansstudier innehåller en mix av självstudiematerial i, föreläsningar, grupparbeten, olika examinationsmoment och individuell handledning.

Utgår från Lernias lärportal

I yh-utbildningen till fiber- och nätverkstekniker utgår du från Lernias lärportal där kursen finns i digital form med exempelvis: övningsuppgifter, självrättande övningsprov, utbildningsmaterial, inspelade föreläsningar, länkar m.m.

Via Lärportalen har du möjlighet att kontakta andra studerande i kursen för att diskutera frågor och samarbeta för att lösa uppgifter, kontakta lärare för frågor samt lämna in uppgifter för rättning och bedömning.

Digitala och webbaserade mötesrum

Vi använder oss av digitala mötesrum som är webbaserade. För att kunna medverka på våra digitala föreläsningar och möten rekommenderar vi att man har en dator med god internetuppkoppling samt ett headset för bästa ljudkvalitet för alla närvarande.  

Platsträffar varje termin

Varje termin träffas utbildare och studerande på plats i Piteå. Under platsträffarna genomförs ofta närvarokrävande moment som innefattar delar av betygsgrundande uppgifter och du själv som studerande får står för resa, mat, boende och omkostnader på dessa träffar. Utbildningen har totalt 6 st platsträffar. Varje träff är oftast 1-3 dagar i följd.

Utbildning på svenska och ibland engelska

Utbildningen bedrivs på svenska men även delvis på engelska. Det förekommer kurslitteratur på engelska och vissa kursmoment kommer att innehålla tekniska termer på engelska.

Efter utbildningen

Det finns ett stort personalbehov

Efter avslutad utbildning kan du arbeta i en spännande och varierande bransch som har stort behov av kompetens! Du kan till exempel arbeta med klassisk fiberinstallation mot slutkund, eller kabelförläggning i marken. Eller som nätverkstekniker med kommunikationsutrustning i stora datahallar – en växande industri i Sverige.

Efter utbildningen har du specialiserade kunskaper om fiber- och optoteknik. Du kan installera, förlägga och underhålla fiberoptiska nät, samt utföra mätningar och felsökningar och hitta relevanta åtgärder. Du har även kunskap om ellära, kopparnät och nätverksteknik och nätverksanslutningar och om IoT, 5G och aktiva delar i ett nätverk.

Jobba som fibertekniker, optotekniker eller nätverkstekniker 

Efter utbildningen kan du arbeta som:

  • Fibertekniker

  • Nätverkstekniker

  • Optotekniker

  • Teletekniker

Lön som nätverkstekniker eller fibertekniker

Vad du tjänar i lön som nätverks- eller fibertekniker beror på flera saker. Bland annat på var du bor, vad du jobbat med tidigare och hur gammal du är.Enligt SCBtjänar en nätverkstekniker ungefär 42 200 kr i lön.

Lernia Yrkeshögskola

Lernia Yrkeshögskola

Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT  Teknik Fordon Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom respektive bransch. De...


Läs mer om Lernia Yrkeshögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Fiber- och nätverkstekniker
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Lernia Yrkeshögskola


Tel: 0771-650 650


Recensioner

Det finns inga recensioner för Fiber- och nätverkstekniker

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Fiber- och nätverkstekniker från Lernia Yrkeshögskola, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön