Underhållstekniker

TUC
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Linköping
380 YH-p (76 veckor, ca 2 år)
Heltid
CSN-berättigad
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Linköping
augusti 2024
Öppen för sen ansökan.

Linköping
augusti 2025

Linköping
augusti 2026

Underhållstekniker

För dig med en teknisk ådra och ett intresse för problemlösning kan ett yrke som underhållstekniker passa. Det är en roll för dig som vill vara delaktig i både planering och operativt underhåll. Utbildningen ger dig en bred teknisk kompetens för att ge dig rätt förutsättningar att kunna förebygga och avhjälpa driftstörningar samt driva förbättringsarbete framåt. Den snabba teknikutvecklingen och pågående digitalisering gör att branschen står inför ett stort kompetensbehov.

Vad arbetar du med?

En underhållstekniker arbetar med att felsöka, utreda och lösa driftsproblem. I arbetet ingår även dokumentation samt att kunna läsa och tolka ritningar och manualer. Allteftersom tekniken i samhället tilltar ökar också behovet av att en underhållstekniker besitter breda kunskaper inom många olika sorters teknik för att kunna hantera och optimera driften på ett säkert och hållbart sätt.

Rollen innebär både att förebygga och planera verksamhetens underhåll utifrån faktorer som ekonomi, säkerhet och kvalitet. Vardagliga arbetsuppgifter består av reparation, underhåll, nyinstallation, felsökning och dokumentation. Ofta planeras arbetet i nära samarbete med andra och därför värdesätts även samarbetsförmåga av arbetsgivare. På många arbetsplatser ingår det i rollen med hjälp av sina tekniska kunskaper ta beslut om vilken åtgärd som passar bäst för att avhjälpa ett specifikt problem.

Underhållsteknikern har en viktig roll i en verksamhet. Rollen innebär ofta att företaget kan minimera tiden för driftstopp och hitta nya sätt att effektivisera sin verksamhet. Den tekniska kompetensen som idag krävs inom mekanik, automationsteknik och hydraulik bidrar till att detta ses som attraktiv roll med goda chanser till jobb framöver.

Efter examen har du rätt förutsättningar för att du ska kunna planera och förebygga driftproblem samt avhjälpa det dagliga underhållet och samtidigt använda din tekniska kompetens i syfte att effektivisera verksamheten. Efter examen arbetar du som underhållstekniker, servicetekniker eller underhållsmekaniker.

Kostnad

Utbildningen är kostnadsfri men till de praktiska kurserna krävs skyddskläder och skyddsskor som du som studerande bekostar själv (ca 600 kr). Dessa beställs via skolan och mer information kommer i samband med att du antagits och tacka ja till din plats.

Varför välja TUC?

Samarbete med branscher

Behov på

arbetsmarknaden

Praktik/LIA

Förkunskaper

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

Kursinnehåll

 • Automationsteknik, 50 YH-p
 • Ellära för underhållstekniker, 45 YH-p
 • Examensarbete, 15 YH-p
 • Hållbart underhåll - miljö & kvalité, 20 YH-p
 • Kommunikation & presentationsteknik, 15 YH-p
 • LIA 1, 45 YH-p
 • LIA 2, 65 YH-p
 • Mekanik, 55 YH-p
 • Projekmetodik, 15 YH-p
 • Säkert underhåll, 15 YH-p
 • Underhållsplanering & stödfunktioner, 40 YH-p

TUC

TUC Yrkeshögskola Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära...


Läs mer om TUC och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Underhållstekniker
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

TUC

Gamla Tanneforsvägen 17C
Linköping

Recensioner

Det finns inga recensioner för Underhållstekniker

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Underhållstekniker från TUC, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön