Sök utbildning 👉
Folkhögskola

Berätta med ljud - podcast på distans

Längd
1 termin
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
Delvis
Längd
1 termin
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
Delvis

Berätta med ljud - podcast på distans

Lär dig berätta med ljud - podcast på distans

Vill du lära dig att producera podcasts? Vill du lära dig att berätta så att andra lyssnar? Är du sugen på att jobba med språk och ljud? Har du dessutom ett nördigt intresse för konst, hästar eller frimärken? Då är distanskursen Berätta med ljud kursen du ska söka!

Du får lära dig att förbereda och genomföra olika sorters intervjuer – både personliga och faktabaserade med hjälp av journalistiska arbetsmetoder. Du får öva dig i att skapa dramaturgi i din berättelse. Slutprojektet är en podd där du tillämpar de olika byggstenarna i kursen.

Förkunskaper

Ansökan, görs via skolans egna hemsida. 

Studietakt: Kvartsfart – ca en dag per vecka. Vissa uppgifter tar mer, andra mindre tid i anspråk.

Studiemedel: Kursen berättigar till studiemedel från CSN, men eftersom den är på kvartsfart måste du läsa minst ytterligare 25 procent på en annan kurs.

Kursupplägg

Kursen ges helt på distans med nätträffar, en till två timmar varannan vecka, torsdagar 18.00. Du får successivt lära dig att använda den egna rösten, intervjuer, miljö och effekter för att skapa en levande berättelse med ljud.

Moment under kursen är bland annat:

  • Poddformatet 
  • Teknisk utrustning och ljudredigering
  • Radiospråk 
  • Research och intervjuteknik, spela in egna intervjuer
  • Dramaturgi och gestaltning
  • Planera och genomföra ett eget reportage
  • Planera och genomföra en egen podcast
  • Publicering på digitala plattformar

Du arbetar självständigt med de olika uppgifterna i en till två veckor. För de avslutande uppgifterna avsätts mer tid.

En viktig del av kursen är att lyssna på varandras arbeten, diskutera och ge respons, både skriftligt på den gemensamma plattformen Classroom och muntligt på nätträffarna. Kort sagt – du förväntas vara en aktiv kurskamrat. Efter varje inlämning får du också personlig återkoppling av din handledare.

Kursmaterial: Vi använder Moderskeppetsinstruktionsfilmer som ingår i kursavgiften.

Digital plattform: Google, med skolmejl. Allt kursmaterial och uppgifter delas i Google Classroom. Nätträffarna varannan vecka hålls via länk i Google Meet.

Teknisk utrustning: För att delta i träffarna behöver du en dator med bra internetuppkoppling och ett headset. För inspelning rekommenderar vi att du använder en ljudinspelare, till exempel enZ oom H1, Zoom H2N eller Zoom H4N, H5 eller H6. Kostnad: mellan ca 1.000 – ca 3.500 kronor. En inspelningsapp i mobiltelefonen är det enklaste och billigaste alternativet. 

Vi använder ljudredigeringsprogrammet Hindenburgför både PC och Mac, kostnad 875 kronor.

Kostnader

Kostnad: 200:- för material, samt 875:- för programmet Hindenburg som du köper själv.

Examen & Intyg

Intyg

Ljungskile Folkhögskola Facebook

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 2 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
Charlotte Ekehage
5/5
09 nov 2021

Jag uppskattar verkligen de personliga, muntliga och skriftliga kommentarer som vi fått. Jag är mer än nöjd med handledningen och har fått det jag förväntat mig av kursen.

Sandra Sundström
5/5
09 nov 2021

Jag tycker att det varit en tydlig och pedagogisk följdordning. Bra att varje moment inneburit en kortare praktisk övning med efterföljande kamratrespons både i text och muntlig...

Visa hela
Ljungskile folkhögskola

Välkommen till Ljungskile!

Ljungskile Folkhögskola ligger mitt emellan hav och fjäll, med fantastisk utsikt över Ljungskileviken. Folkhögskolan vill ge utrymme för livs- och samhällsfrågor och betonar respekten för andras åsikter. Ljungskile Folkhögskola är för dig som gillar gemenskap, natur och kultur. Folkhögskolans profil är kultur, livsåskådning och...

Läs mer om Ljungskile folkhögskola och visa alla utbildningar

Highlights