Sök utbildning 👉
Folkhögskola

Musikallinjen

Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
25 augusti, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
25 augusti, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Ung person står på scenen under föreställning.

Älskar du att sjunga, dansa och skådespela? På vår musikal­utbildning får du utveckla dina färdigheter i sång, dans och skådespeleri i en trygg och kreativ miljö. Utbildningen förbereder dig för en karriär med inriktning mot professionell musikalartist eller fortsatta studier inom musikalgenren.

För att bli musikalartist krävs idag en hög nivå i sång, dans och skådespeleri. Målet med vår musikalutbildning är att du som deltagare ska bli en riktig ”triple threat” med stabil grund inom musikalgenren. För att lyckas skapar vi tillsammans en trygg miljö där varje röst blir hörd.

Bra att veta om utbildningen

Utbildningen vänder sig till dig som:

  • Längtar efter att sjunga, dansa och skådespela och vill ägna ett år åt intensiva studier inom dessa tre genrer.
  • Vill utveckla din förmåga att skapa tillsammans i grupp.
  • Vill utveckla din sång-, dans- och skådespelarteknik.
  • Vill testa om en karriär som musikal­artist är rätt för dig.
  • Vill få med dig upplevelser och kunskaper för livet.

Musikallinjen syftar till att:

  • Ge dig scenisk erfarenhet.
  • Ge dig en kvalificerad praktisk och teoretisk grundutbildning inom musikal.
  • Öka dina kunskaper om musikal som kulturutvecklare, historiebärare och livsförändrare.

Vi är en progressiv musikalutbildning i folkhögskoleanda där bildning, deltagar­inflytande, demokrati och vuxenutbildning ligger som grundvärden. Vi har stort fokus på hantverket inom sång, dans och skådespeleri. Vi ser kroppen som ett instrument med oändliga möjligheter för uttryck.

Som deltagare är du också delaktig i skolans gemensamma aktiviteter såsom friluftsdagar, temadagar, studiebesök och föreläsningar. Detta skapar tillfällen att lära känna människor på andra utbildningar och bidrar till skolans tillåtande klimat.

Varför välja Löftadalens folkhögskola?

Du väljer studietakt

CSN-berättigad

Boende på internat

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

25 augusti, 2025

  • Klassrum
  • Åsa

Kursplan

I utbildningen ingår följande moment:

  • Dans: Jazz, balett och kontaktimprovisation.
  • Sång: Enskild sång, masterclass, sångteknik och sångensemble.
  • Teater: Scenisk gestaltning, fysisk teater, interpretation och improvisation.
  • Övrigt: Auditionträning, gehörs- och musiklära, anatomi, stretch, röst- och andningsteknik, yoga, musikalrepertoar, stepp och stilar inom street.

Målen med utbildningen är att du ska få:

  • En ökad inblick i de färdigheter som krävs för att arbeta som musikalartist.
  • Utvecklade färdigheter inom sång, dans och skådespel för att förbereda dig för professionella studier inom musikal.
  • Utveckla en hållbar och hörbar röst i både tal och sång för att kunna förmedla ditt budskap till en publik.
  • Grundläggande kunskaper i gehörs- och musiklära samt brukspiano.
  • Fördjupande danstekniska färdigheter inom jazz, stepp, street och balett.
  • Kunskaper om anatomi, hållning, placering, kroppsmedvetenhet och arbetsmiljö.
  • Bred repertoarkännedom inom musikal.
  • Kunskap om musikalhistoria.
  • En tydlig ingång till ett demokratiskt förhållningssätt.
  • Erfarenheter och upplevelser genom musikalbesök.

Kostnader och studiestöd

Det är gratis att studera på Löftadalens folkhögskola. Det du betalar för är mat, eventuell kurslitteratur, material och logi. Kostnaden varierar beroende på om du är dagdeltagare eller internatdeltagare.

För deltagare på Musikallinjen tillkommer även följande kostnader:

  • 4000 kr för kurslitteratur och studie-/musikalbesök. Denna summa delas upp och betalas under 9 månader (från september till maj) och läggs på fakturan du får för kost och eventuellt boende.
  • 440 kr för sångtekniksbok.
  • Cirka 300 kr för teknikskor.
  • Kostnader för träningskläder (se nedan).

Eventuella längre studieresor bekostas av deltagarna till självkostnadspris.

Träningskläder

Du bekostar träningskläder själv. Eftersom kläderna används frekvent är det bra att ha flera par, så de hinner torka mellan träningstillfällena och inte börjar lukta.

Klädkrav för olika ämnen:

  • Teaterämnen: Du ska ha mörka, mjuka kläder som är lätta att röra sig i. Kläderna får inte ha logotyper eller mönster. Du ska även ha svarta strumpor.
  • Balett och jazz: Använd helst dans- eller träningskläder med stretch som du känner dig bekväm i. Tightare kläder är att föredra, eftersom det är lättare för dig att se linjerna i kroppen. Du får gärna använda balettkläder, men det är inget tvång. Suspensoar eller dansbälte är obligatoriskt för personer med manliga delar. Om du känner dig obekväm i trikåer går det bra med kläder som sitter lösare. För balettlektioner väljer du mjuka balettskor (teknikskor) eller strumpor. På jazzlektioner deltar du barfota, i strumpor eller jazzskor (du kan även använda dina teknikskor från baletten).
  • Streetklasser: Använd kläder som är bra att svettas i. Inomhus-sneakers fungerar bra.
  • Stepp: Steppskor rekommenderas, men inomhusskor med en hårdare sula (ej gummi) kan också fungera.

Om klassen vill skapa en skoltröja kostar det vanligtvis runt 300 kr, men de som går i klassen beslutar detta själva.

Det finns olika typer av studiestöd att söka när du studerar på en folkhögskola. Läs mer om studiestöd på skolans webbplats.

Lärare

Jan Pettersson

Kursledare och lärare på Musikallinjen samt lärare på Artist- och produktions­linjen

Jan undervisar i alla sång- och musik­ämnen.

Jan har mer än 20 års erfarenhet av undervisning i sång och musikal. Han har en bred scenisk erfarenhet som solist och ensemble/kör från pop/rock, jazz, storband och visa till klassiskt. 2017 presenterade han Belting på ICVT (International Congress of Voice Teachers).

Utbildning: Sångpedagog med lärar­legitimation, utbildad på Örebro Musikhögskola. Certifierad Master Trainer (EMT) inom Estill Voice Training (EVT).

Övrigt: Jan undervisar även på Musikhögskolan i Malmö samt erbjuder workshops i EVT som fortbildning eller introduktion för sångare och lärare.

Marja Sipola Cuss

Lärare på Musikallinjen, Stödassistent/­Barnskötare och Studiemotiverande folkhögskolekurs

Marja undervisar i scenisk gestaltning, fysisk teater, rörelse och röst- och andningsteknik.

Marja har arbetat som skådespelerska vid Teater Albatross i Ätran mellan 1991 och 1993. Hon har arbetat med Jerzy Grotowskis teaterteknik och medverkat i flera produkt­ioner. Hon har regisserat ett tjugotal uppsättningar i olika format.

Mellan 1996 och 2015 var hon teaterlärare på Peter Skrivares skola i Varberg. År 2008 deltog hon i ett internationellt teaterprojekt kallat Transmission. Hon har deltagit med elever i ett samarbete med Masque Collectif från Paris med franska ungdomar och Teater Halland. Hon har utvecklat och undervisar i rollspel i samarbete med en legitimerad psykoterapeut på en kurs i samtalsmetodik.

Utbildning: Marja är utbildad teater­pedagog, skådespelerska och regissör. Hon har studerat vid Teaterverkstan och är insatt i Stanislavskijmetoden. Dessutom har hon genomgått utbildning på École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq i Paris. Hon är legitimerad gymnasielärare inom det estetiska programmet med inriktning på teater, utbildad vid Malmö Högskola.

Torbjörn Stenberg

Lärare på Musikallinjen

Torbjörn undervisar i balett, jazz, yoga, kontaktimprovisation med mera.

Torbjörn har under många år arbetat som dansare med några ur det absoluta toppskiktet inom modern dans – Ohad Naharin, Mark Morris, Moses Pendelton, och medverkat i ett flertal musikaler, bl.a Kristina från Duvemåla och A Chorus Line.

I sin karriär har han stått på Hamburger Börs, Brooklyn Academy of Musics stora scen, Nationalscenerna i Prag, Bryssel och Köpenhamn och dansat på Lincoln Centers Alice Tully Hall, Drottningholmsteatern, Göteborgsoperan och Spoleto USA och han har ett flertal gånger stått på 24kvadrat som troligen är en av världens minsta scener. Han har dansat i verk av Anthony Tudor, Paul Taylor, José Limon, Anna Sokolow, Martha Clarke och Eva Lilja och tagit company class för Michail Baryshnikov.

Hans intresse för dans, pedagogik, forskning och koreografi har gett honom erfarenheter i att arbeta med och undervisa alla nivåer från barndans till kvällskurser, på yrkes­utbildningar för dansare och musikalartister och att ge proffsklasser på institutioner och för frilansande yrkesverksamma samt hålla föreläsningar om utvecklingen av koreografi under 1900-talet.

Som koreograf startade han 1983 show­gruppen TASS och långt senare amatör­dans­gruppen Husmödrarna. Han har som koreograf varit anlitad av bl.a. Hedmarks teater i Norge, barockoperabolaget Nya Utomjordiska och Malmö Opera. Torbjörns egenproducerade verk har turnerat i Sverige och visats i London, Rio de Janeiro, Novgorod, Köpenhamn och NYC.

Hans verksamhet har stöttats av Konstnärs­nämnden, Statens Kulturråd, Carina Aris Minnesfond, Region Skåne, Sverige-Amerika Stiftelsen, The Rockettes Alumnae Foundation m.fl.

Han har varit styrelseledamot i Rörelsen Koreografer i Skåne, Danscentrum Syd, Teaterförbundets avdelning för Dans m.fl.

Torbjörn trivs med dans helt enkelt. Och visste ni… Torbjörn har som musikalartist i Finland blivit jämförd med Jonas Gardell och som koreograf likställd med Mats Ek och Matthew Bourne för sina radikala tolkningar av svanar.

Utbildning: Som tonåring utbildade han sig i Hallliwickmetoden. Efter värnplikten slutförde Torbjörn tre år på yrkesdansarlinjen på Balettakademien i Stockholm och fortsatte efter det till The Juilliard School, New York med ett fullt stipendium från skolan de två sista åren. Han är utbildad i dansteknikerna Graham, Humphrey/Limon, Cunningham, Luigi, Mattox, Horton, Dunham, Taylor, ryska, italienska, danska och engelska stilen inom balett och 6 års utbildning i danskom­position och olika improvisationstekniker. Han hade fullt stipendium på en sommarkurs på School of American Ballet och tagit kurser i Alexanderteknik, Pilates, produktionsarbete, intersektionalitet, normkreativt arbete, härskartekniker och danshistoria.

Så ansöker du

Du ansöker till utbildningen i Schoolsoft. När ansökan är öppen visas en länk till Schoolsoft under kurssidan på skolans webbplats.

Grundläggande krav för antagning

För att bli antagen till skolans kurser måste du uppfylla följande grundläggande krav:

  • Du ska fylla minst 18 år det kalenderår kursen börjar.
  • Du ska ha skickat in en fullständig ansökan senast sista ansökningsdagen.
  • Skolan bedömer att du kan tillgodogöra dig kursen.
  • Du ska ha varit drogfri i minst ett halvår om du tidigare har missbrukat alkohol eller andra droger.
  • För våra särskilda kurser ska du ha klarat svensk grundskola eller motsvarande. Att ha klarat grundskola betyder att du ska ha godkänt betyg i alla ämnen från svensk grundskola. Om du har gått anpassad grundskola är du inte behörig.

Särskilda krav för antagning

För att bli antagen till Musikallinjen behöver du också uppfylla följande särskilda krav:

  • Du behöver ha sångkunskaper och kunna uttrycka dig genom rörelse och rytm.
  • Du behöver tycka om fysiskt arbete inom sång, dans och teater.
  • Du ska kunna analysera och reflektera över din egen lärprocess självständigt, med hjälp av din lärare som handledare.
  • Du behöver kunna ta eget ansvar och egna initiativ i dina studier.
  • Du ska ha god samarbetsförmåga.
  • Du ska kunna planera dina studier och arbeta självständigt under de timmar du arbetar utan lärare.

Urvalskriterier – hur vi väljer vilka som får en plats

Om det finns fler sökande till kursen än platser gör skolan ett urval bland de sökande som uppfyller grundläggande och särskilda krav. Skolan gör en bedömning och prioriterar först de som:

  • Närvarar vid auditiontillfällen på skolan.
  • Bedöms vara mycket motiverade att studera på Musikallinjen och på folkhögskola.
  • Önskar bo på skolans internat.

I sångprovet bedömer vi din förmåga att genom sång berätta och förmedla en karaktärs historia, som om den vore din egen. Vi utvärderar också din musikalitet och grundläggande sångteknik. I teaterprovet bedömer vi din tolkning av text, ditt sceniska uttryck och din röstgestaltning. Vi bedömer även hur du bidrar till en blandning av höga och låga röstlägen i kursen.

I dansprovet bedömer vi din känsla för puls och rytm, koordination samt musikalitet. Under den personliga intervjun bedöms din motivation, tidigare konstnärliga bakgrund och din förmåga att tillgodogöra dig utbildningen.

Vid likvärdig bedömning av de sökande kommer antagning att ske genom lottning.

Antagningsprocessen

För att vi ska påbörja antagningsförfarandet måste din ansökan vara fullständig och alla bilagor med auditionmaterial ska vara bifogade. Du ska också uppfylla både grundläggande och särskilda krav för antagning. När dessa krav är uppfyllda kommer du att bli kallad till audition på plats. Kom ihåg att fylla i alla datum du har möjlighet att närvara.

Efter audition går vi igenom videoauditions och erbjuder intervju till de sökande som vi bedömer kan bli antagna. I samband med intervjun kommer vi att kontakta dina referenspersoner. Efter intervjun beslutar lärarna, tillsammans med rektor och studie- och yrkesvägledare (SYV), om vem som ska antas. Antagningsbeskedet skickas sedan ut via mejl genom Schoolsoft, senast två dagar innan midsommarafton.

Löftadalens Folkhögskola Facebook

Gör en intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Musikallinjen
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Löftadalens folkhögskola
Folkhögskolevägen 19
439 05 Åsa

Utbildningar

Vad du än drömmer om så vill vi att du ska utvecklas i en skapande, demokratisk och internationell miljö. Med drygt tvåhundra deltagare utgår vi från dina förutsättningar. Precis vid havet, nära till Göteborg och Varberg, erbjuder vi många utbildningar...

Läs mer om Löftadalens folkhögskola och visa alla utbildningar

Highlights