Astronomi: Dynamisk astronomi

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Lund
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Astronomi: Dynamisk astronomi

I den här kursen för du lära dig ett antal grundläggande begrepp som används för att beskriva gravitationellt dominerade dynamiska system inom astronomin (exempelvis stjärnhopar, galaxer och galaxhopar), samt hur du kan tillämpa begreppen för att analysera sådana system med hjälp av observationella data.

Kursen innehåller följande delar: Newtonsk gravitation och dynamik. Referenssystem och enheter. Galaktiska koordinater. Astrometri och bestämningen av stjärnors avstånd, rörelse och fördelning. HR-diagrammet och stjärnors färger, luminositeter och åldrar. Stjärnkinematik. Cirkulär rörelse. Solens rymdrörelse och den lokala vilostandarden. Rotationskurvan, differentiell galaktisk rotation och Oorts konstanter. Kraft, potential och Poissons ekvation. Icke-cirkulära rörelser i det galaktiska planet. Galaxens potential och galaktiska banor. Statistisk beskrivning av fördelningar och rörelsebanor. Fasrymden, den kollisionsfria boltzmannekvationen och Jeans ekvationer. Tillämpning av Jeans ekvationer för dynamisk bestämning av massor och masstäthet.

https://canvas.education.lu.se/courses/2872

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs 75 hp i fysik och 45 hp i matematik, alternativt en kandidatexamen i fysik - i båda fallen inkluderande kunskaper motsvarande FYSB24 Atom- och molekylfysik, 7,5 hp, FYSC22 Kärnfysik, 7,5 hp samt Engelska 6/B.  

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Astronomi: Dynamisk astronomi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön