Beräkningsvetenskap: Introduktion till modellering av klimatsystem

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Lund
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Beräkningsvetenskap: Introduktion till modellering av klimatsystem

Matematisk modellering är ett grundläggande verktyg inom geovetenskap för att förstå processer och för att testa hypoteser. Hypoteser om pågående klimatförändringar testas exempelvis med modeller, och uppskattningar av effekterna av framtidens globala uppvärmning är baserade på modellscenarier. På längre tidsskala har komplex klimatdynamik under den senaste istiden studerats med klimatmodeller, vilket har ökat vår förståelse av klimatsystemets naturliga variationer. Under den här kursen får du lära dig hur jordsystemmodeller fungerar, hur de är uppbyggda, hur man hanterar stora mängder data, och hur man analyserar komplexa system.

Under första halvan av kursen introduceras och diskuteras de olika komponenterna av jordsystemmodeller (hav/land/atmosfär) samt deras samverkan. Detta omfattar hantering av olika dataformat förknippade med klimatmodeller samt analys av modelldata med olika upplösning och komplexitet. Andra halvan av kursen fokuserar på tillämpningar inom klimatrekonstruktioner, klimatpåverkan på exempelvis vegetation, och hur man kan använda modellensembler för att uppskatta osäkerheter. Denna del av kursen inkluderar ett enskilt projektarbete där du löser uppgifter med hjälp av programmering. Övningar med förenklade klimatmodeller och verktyg för dataanalys förekommer, följt av muntliga och skriftliga redovisningar.

Kursen ger den grundläggande kunskap som krävs för att du ska bli en självsäker modellanvändare och kunna förstå möjligheterna och begränsningarna med modellering. Du får också lära dig hur man utför den modellanalys som är nödvändig för att tolka data samt jämföra med observationer och längre tidsserier från geologiska arkiv.

https://www.geologi.lu.se/utbildning/grund-avancerad-utbildning/kurser/bern03

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs 90 hp naturvetenskapliga eller tekniska studier, inklusive kunskaper motsvarande BERN01, Modellering i beräkningsvetenskap, 7,5 hp samt Engelska 6/B.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Beräkningsvetenskap: Introduktion till modellering av klimatsystem

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön