Dateringsmetoder inom arkeologi och kulturarv
Jobbar du med arkeologi eller kulturarv och vill veta vilka naturvetenskapliga metoder du kan använda för att åldersbestämma olika material? Här får du lära dig om vanligt förekommande dateringsmetoder, vad de kan användas till, hur du tar prover och hur du lägger upp en dateringsstrategi för en utgrävning.
På den här kursen får du lära dig hur du kan tillämpa vetenskapliga dateringsmetoder inom arkeologi och kulturarvsforskning. Kursen ger dig en översikt över dateringsmetoder som ofta används i dessa sammanhang, med fokus på kolfjortondatering, luminescensdatering, och dendrokronologi. Du får en inblick i de grundläggande fysikaliska principerna för dessa metoder och lär dig när och var de kan, eller inte kan, användas. Genom seminarier och projektarbete får du träning i att tolka och diskutera åldersresultat och tillhörande data, och lär dig hur du kan planera ett dateringsprogram för en utgrävning eller annan undersökning.
Kursen ges huvudsakligen på distans men avslutas med ett fysiskt besök i Lund som inkluderar laboratoriebesök och en fältdag med praktisk träning i provtagning.
https://www.geologi.lu.se/utbildning/grund-avancerad-utbildning/kurser/mnxg03
Kommande starter
Förkunskaper
Lunds universitet
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...