Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Ekonomisk historia: Grundkurs

Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
30 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Ekonomisk historia: Grundkurs

Varför är vissa länder rika och andra fattiga? Vilka historiska lärdomar kan hjälpa oss att tackla dagens utmaningar? Genom att studera historiska förändringsprocesser ger Ekonomisk historia dig nya perspektiv på samhällsekonomin.

Ekonomisk historia ger en bred samhällsvetenskaplig allmänbildning och en fördjupad förståelse för hur våra nutida samhällen har utvecklats.

Grundkursen består av ett antal delkurser som väljs ur ett urval av institutionens kurser på grundnivå. Notera att kursutbudet varierar mellan höst och vår.  

Kurser som kan ingå under höstterminen

Sveriges ekonomiska och sociala historia 15 Hp 

Denna kurs ger en översikt av Sveriges ekonomiska och sociala historia under det senaste millenniet samt fördjupningar i några valda problemområden.

Miljöhistoria ur ett ekonomiskt perspektiv 7,5 Hp 

Kursen karaktäriserar utvecklingen av miljöproblemen i olika typer av samhällen, från jägarsamhällen fram till dagens globaliserade värld. Med utgångspunkt i ekonomisk teori diskuteras ur ett miljöperspektiv villkoren för och konsekvenserna av ekonomisk tillväxt och samhällsomvandling över tid och i olika typer av samhällen.

Hållbar utveckling - debatt, teori och empiri 7,5 Hp 

Kursen inleds med tillväxt-miljödebatten under efterkrigstiden, där helt motstridiga synsätt och tolkningar av data får komma till tals. Därefter diskuteras de principiella förutsättningarna för en hållbar tillväxt utifrån insikter i demografi, teknisk, strukturell och institutionell förändring.

The Global Economy, 15 Hp 

I kursen studeras den globala ekonomiska utvecklingen sedan industriella revolutionen, finansiella och monetära systemets utveckling, samt global inkomstfördelning i ett historiskt perspektiv. Kursen ges på distans.

Kurser som kan ingå under vårterminen 

Världens ekonomiska historia 15 Hp 

Kursen ger en översikt över den ekonomiska utvecklingen i världen sedan jordbrukets införande och fram till idag. Vi introducerar, diskuterar och jämför samhällsekonomier och analyserar deras funktionssätt och förändringsprocesser. Vi lyfter särskilt fram betydelsen av befolkningsförändringar, teknologisk och institutionell utveckling för att förklara ekonomiers långsiktiga utvecklingsmönster.

Teknologisk och social utveckling - Historiska erfarenheter och framtida utmaningar 7,5 Hp

Kursen ger en översikt av kunskapens och den teknologiska förändringens ekonomiska historia med fokus på att förstå vilka drivkrafter som format nya teknologiers utveckling och hur teknologisk utveckling påverkat samhälle och ekonomi.

Emerging Asia - Economic Transformation in East and South East Asia 7,5 Hp 

Kursen utforskar och förklarar den historiska processen bakom Stillahavsasiens snabba industrialisering och socio-ekonomiska modernisering.

The Rising Giants - China and India Entering the Global Scene 7,5 Hp 

Med fokus på Kina och Indien görs en jämförande analys av den ekonomiska utvecklingsprocessen för att fördjupa förståelsen av de pågående strukturella förändringarna i relation till jämlikhet mellan individer, grupper, klasser och kön..

Financial Systems: Development and Crises 7,5 Hp 

I kursen tillämpas institutionella, strukturella och jämförande perspektiv. Kursen börjar med medeltida finansiella och monetära arrangemang och vi studerar förändringar av finanssystemen fram till idag.

Economic History: Swedish Economic Development, 7,5 Hp

Kursen behandlar den svenska ekonomiska utvecklingen i ett långsiktigt perspektiv. Det svenska agrarsamhället jämförs med övriga Europa. Vidare analyseras den svenska ekonomiska utvecklingen och politiken fram till idag. Särskilt uppmärksammas den svenska ekonomins höga grad av internationalisering.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

Grundläggande behörighet
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights