Informatik: Beslutsstödssystem

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Lund
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Informatik: Beslutsstödssystem

Kursen syftar till att ge en introduktion och översikt över beslutsstödsystem (Decision Support Systems, DSSs), som omfattar en mängd olika begrepp och teorier om beslut, bias, data, system och styrning av beslutsfattande. Beslutsfattande är en central aktivitet för individer, team och organisationer.

I kursens inledning presenteras ett brett perspektiv på vad som påverkar beslutsfattande på individ-, grupp- och organisationsnivå. Dessutom introduceras några nyckelbegrepp, teorier och metoder för beslutsfattande i grupp, tillsammans med användningen av datorstödd teknik, såsom Group Support Systems (GSS) och Group Decision Support Systems (GDSS). Som ett andra tema utforskar kursen utvecklingen av DSS genom att undersöka olika typer av DSS. För det tredje introducerar kursen dimensionell modellering, datalager och OLAP som centrala koncept som bidrog till framväxten av beslutsstöd. Slutligen, i det fjärde temat, tar kursen upp utmaningar och framtida trender inom området DSS, vilket omfattar upprättandet av en organisatorisk miljö som underlättar DSS.

I grupprojektet arbetar studenterna i team för att skapa en applikation som ska fungera som ett datadrivet DSS för olika intressenter inom det fiktiva internationella modeföretaget "Evans & Carther". Genom grupprojektet kommer studenterna att få kunskap om hur man utvecklar applikationer som fungerar som datadrivna DSS för olika intressenter och användarfall.

Undervisningsmetoden består av föreläsningar, gästföreläsningar från bransch- och/eller akademiska experter, seminarier, datorlaborationer och individuell handledning genom kontorstid och grupphandledning.

Kursen kräver inga kunskaper i programmering eller databaser, men det kan vara en fördel att ha sådana kunskaper eftersom Qlik Sense används för grupprojektet. Som en del av registreringsprocessen för kursen tilldelas Qlik Sense-licenser till studenterna i början av kursen.

Kursansvarig

Blerim Emruli

Förkunskaper

Grundläggande samt avklarade kurser motsvarande SYSA21 Informatik: Introduktion till informationssystem, 30 hp, och SYSB13 Informationssystem: IS- och verksamhetsutveckling, 30 hp. Engelska 6/B.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Informatik: Beslutsstödssystem

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön