Islamologi: Grundkurs

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Lund
30 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Islamologi: Grundkurs

Kursens innehåll

På denna grundläggande islamologikurs börjar du med att studera islam som ett nutida fenomen. Du får en inblick i islams teologi och dess inriktningar, men möter också dagsaktuella frågor om islams roll i vår samtid.

Vi ser på islams historiska utveckling de senaste ett hundra åren. Detta sker i den första delkursen som heter "Nutida islamiska diskussioner".

I den andra delkursen, "Muhammad, Koranen och den tidiga historien", får du en översikt över islams historiska ursprung, Muhammads betydelse, Koranens tillkomsthistoria och islams utveckling under tiden fram till år 750 e v t. En central fråga är vilken roll islams tidiga historia spelar för muslimer idag. Vad betyder Muhammad, Koranen och den tidiga historien i allt från en muslims vardagspraktik till politiskt beslutsfattande?

Den tredje delkursen, "Islam i imperiernas tid", ger dig en inblick i perioden från 750 fram till tidigt 1900-tal.

Den fjärde delkursen heter "Det muslimska Europa". Här möter du frågorna kring hur islam tolkas, praktiseras och utvecklas i en europeisk miljö. En annan viktig del rör studiet av islam och muslimer i Sverige.

Inom islamologi välkomnar vi dig till en levande utbildningsmiljö med ett stort engagemang. Målsättningen är att skapa en bra studiesocial miljö bland annat genom studiebesök, gästföreläsningar, filmvisningar, debatter och studieresor. Vill du förstå en spännande värld? Läs islamologi!

 

Efter kursen

Efter kursen kan du fortsätta att fördjupa dig inom islamologi och söka till fortsättningsnivån inom ämnet.

 

 

https://www.ctr.lu.se/kurs/ISLA11

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Islamologi: Grundkurs

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön