Judaistik: Fördjupningskurs

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Lund
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Judaistik: Fördjupningskurs

Under den här kursen fördjupar du dig i judiskt tänkande genom att antingen fokusera på sionistiskt tänkande eller på judiskt mystikt tänkande.

I alternativet med sionistiskt tänkande fokuserar vi på centrala tänkare och ideologer som på olika sätt formade den framväxande sionismen och det samhälle som senare utropades som staten Israel. Ett urval av dessa ideologers texter läser vi i översättning och diskuterar i seminarieform. Fokus på denna kurs är lagd till åren 1880-1948, men kursen inkluderar även staten Israels historia och hur dessa tidiga ideologers tänkande genomsyrar dagens israeliska samhälle.

I alternativet med judisk mystik fokuserar vi på den judiska mystikens historiska utveckling och huvudtankar, där vi under kursens gång läser utdrag ur några centrala mystika texter i översättning och i seminarieform diskuterar deras innehåll. Studierna inleds med en grundlig kronologisk genomgång av den judiska mystikens olika uttryck och avrundas genom några tematiska nedslag i frågeställning som till exempel rör gudssyn, människosyn, eskatologi och förhållandet mellan gott och ont.

Kursen går att läsa som fristående kurs såväl på campus och som på distans via internet. På campuskursen ges klassrumsundervisning om antalet aktiva studenter är minst tre stycken, annars ges denna undervisning via internet då dator och internetuppkoppling samt ett fungerande headset är en förutsättning för att följa undervisningen i sin helhet.

https://www.ctr.lu.se/kurs/JUDC13

Förkunskaper

Grundläggande samt kurser motsvarande JUDA12 Judaistik: Grundkurs I, 15 hp, JUDA13 Judaistik: Grundkurs II, 15 hp, RHBB03 Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap: Fortsättningskurs, 15 hp samt JUDB13 Judaistik: Fortsättningskurs, 15 hp.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Judaistik: Fördjupningskurs

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön