Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Judaistik: Klassiska judiska texter

Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Judaistik: Klassiska judiska texter

I kursen ges en introduktion till den rabbinska judendomens framväxt (ca 100 - 600 evt) och dess viktigaste litterära verk - Mishnah, Talmud och midrash-samlingar (tolkning av bibeln) - vilka kompletteras med några nerslag i senare centrala litterära verk.

Genom att studera kortare textutdrag ur centrala judiska texter som Bibeln, Talmud, midrash och Zohar lär vi oss mer om judiskt tänkande och får en inblick i den betydelse bibeltolkning har haft och fortfarande har för utformningen av judisk tradition och teologi. Tolkningstraditionen är det som gör judendomen till något helt annat än den judiska (hebreiska) bibeln - den heliga skrift man åberopar - och vi kommer att se hur man i judisk tradition hanterar spänningen mellan trohet mot bibeln å ena sidan och nödvändigheten av att förändra och anpassa å den andra.

Kursen går att läsa som fristående kurs såväl på campus (JUDA34) och som på distans via internet. På campuskursen kompletteras klassrumsundervisningen med information via internet varför dator och internetuppkoppling är en förutsättning för att följa undervisningen i sin helhet. På distanskursen sker all undervisning via internet vilket bland annat inkluderar viss schemalagd internetundervisning i form av webinarier, då tillgång till fungerande headset krävs.

https://www.ctr.lu.se/kurs/JUDD34

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights