Judaistik: Sionism - från utopi till ideologi

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Judaistik: Sionism - från utopi till ideologi

Sionismen är en unik nationell rörelse. Den växte fram bland ett utspritt och heterogent folk vars gemensamma nämnare inskränkte sig till en gemensam religion och en messiansk dröm om att en gång i framtiden få återvända till Sion. På denna kurs följer vi sionismens historia under tvåtusen år, med fokus lagd på perioden 1880-1948 men kursen inkluderar även staten Israels historia.

Under kursens gång söker vi sionismens ursprung i tidig rabbinsk litteratur och liturgi, bekantar oss med olika proto-sionister men framför allt fördjupar vi oss i olika texter författade av ett urval av de sionistiska tänkare och ideologer som på olika sätt formade den framväxande sionismen och det samhälle som senare utropades som staten Israel. Dessa ideologers texter läser vi i översättning och diskuterar i seminarieform.

Kursen ges som distanskurs via internet och inkluderar viss schemalagd internetundervisning i form av webinarier, då tillgång till ett fungerande headset krävs. På dessa webinarier förväntas du aktivt delta och de texter som diskuteras förväntas du ha jobbat igenom i förväg. Undervisning på campus i Lund kan erbjudas om det föreligger ett tillräckligt stort studentunderlag.

https://www.ctr.lu.se/kurs/JUDD29

Förkunskaper

Grundläggande samt 60 hp akademiska studier inklusive 15 hp judaistik

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet



Recensioner

Det finns inga recensioner för Judaistik: Sionism - från utopi till ideologi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön