Kinesiska: Nybörjarkurs A

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Lund
15 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Kinesiska: Nybörjarkurs A

Varför studera kinesiska?

Kinesiska är ett av de få moderna språk vars historia kan dokumenteras utan avbrott ända tillbaka till det andra årtusendet före vår tideräknings början. Kinesiska talas idag av drygt 1,3 miljarder människor och är världens största språk samt ett av de fem FN-språken. Den kinesiska ekonomin har vuxit snabbt i många år och Kina intar idag andraplatsen bland världens ekonomier och kommer sannolikt runt 2025 att vara den största.

Kunskaper i kinesiska är en förutsättning för fördjupade kunskaper om alla delar av det moderna Kina - dess samhälle, vetenskap, teknik och näringsliv och givetvis den rika och mångfacetterade kinesiska kulturen. Många studenter som har läst kinesiska hos oss kan intyga att kunskaper om Kina och i kinesiska är en viktig merit som efterfrågas av flera stora företag som har kontakter med Kina. Genom att lära dig kinesiska kan du alltså skaffa dig en spetskompetens på den framtida arbetsmarknaden.

I Kina talas en mängd dialekter och underdialekter av det kinesiska språket. Skillnaderna mellan dem kan vara stora - i extremfall lika stora som mellan isländska och svenska. Det kinesiska skriftspråket är däremot gemensamt för alla. Dagens kinesiska riksspråk, putonghua "det allmänna språket", baseras huvudsakligen på dialekten i Peking och är det som undervisas vid Språk- och litteraturcentrum i Lund.

Kursens innehåll

Kursen KINC21, Kinesiska: Nybörjarkurs A, bygger på en genomgång av rikskinesiskans fonetik, fonologi, grundläggande grammatik och skriftsystem genom läsning av elementära lärobokstexter. Den studerande övar sig i hörförståelse, skriftlig och muntlig framställning inom ramen för inlärt glos- och konstruktionsförråd.

Kursens genomförande

Undervisningen ges i form av föreläsningar och gruppövningar, på kvällstid och på halvfart.

Kursens examination

Delkurs 1 examineras genom ett skriftligt prov (salstentamen) och delkurs 2 genom muntligt prov.

https://www.sol.lu.se/kurs/KINC21

Förkunskaper

Grundläggande behörighet 

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Kinesiska: Nybörjarkurs A

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön