Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Nationalekonomi: Hantering av finansiell risk

Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Nationalekonomi: Hantering av finansiell risk

Kursen är en avancerad kurs om finansiell riskhantering. Huvudområden är att kvantifiera och hantera marknadsrisk och kreditrisk.

Kursens målsättning är att ge studenterna en förståelse för och praktisk kunskap om fundamentala metoder inom finansiell riskhantering. I kursen behandlas huvudsakligen två delområden: att kvantifiera och hantera marknadsrisk samt att kvantifiera och hantera kreditrisk. Kursen inleds med en översikt av riskhantering i allmänhet med Basel-regleringen som en praktiskt förankrad bakgrund. Denna översikt följs av en diskussion om olika riskmåtts teoretiska egenskaper, speciellt behandlas VaR (Value-at-Risk), ES (Expected shortfall) och systemrisk. Kursen fortsätter med mer praktiskt orienterade aspekter, särskilt den faktiska implementeringen av metoder för att mäta VaR, ES och systemrisk. Detta följs av en allmän diskussion av kreditrisk och i praktiken använda modeller för att mäta kreditrisk.

https://www.ehl.lu.se/organisation/nationalekonomiska-institutionen/studera-nationalekonomi/magister-och-masterutbildning-i-nationalekonomi

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Lund

Förkunskaper

Studenter som är antagna till masterprogrammet i nationalekonomi eller magisterprogrammet i finans är behöriga att läsa kursen. För övriga studenter krävs minst 90 högskolepoäng i nationalekonomi, varav en grundkurs i finansiell ekonomi, en fördjupningskurs i mikroekonomi och en kurs i ekonometri eller kvantitativa metoder eller motsvarande för tillträde till denna kurs.
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights