Nationalekonomi: Staten och marknaden

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
3 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Nationalekonomi: Staten och marknaden

Kursen ger en översikt av viktiga samhällsinstitutioner i en marknadsekonomi och hur marknaden och offentliga institutioner och den offentliga sektorn interagerar med varandra.

Kursen börjar med en genomgång av de viktigaste samhällsinstitutionerna som är nödvändiga för en marknadsekonomi. Därefter analyseras statliga interventioner på en fri marknad såsom skatter och interventioner relaterat till monopol. Kursen fortsätter med att betona betydelsen av information för en marknadsekonomi. Avslutningsvis behandlas externa effekter och kollektiva varor. Statens roll analyseras ur tre olika perspektiv: ett välfärdsteoretiskt, där staten korrigerar marknadsmisslyckanden och fördelar inkomster; ett public choice-perspektiv, där staten styrs av nyttomaximerande politiker och byråkrater; samt ett nyinstitutionellt perspektiv med fokus på äganderätter och transaktionskostnader.

Från och med vårterminen 2025 ingår inga obligatoriska sammankomster i Lund. Under 2024 finns däremot en obligatorisk sammankomst i form av tentamen i sal i Lund i slutet av kursen.

 

https://www.ehl.lu.se/organisation/nationalekonomiska-institutionen/studera-nationalekonomi/kurser-livslangt-larande-nationalekonomi

Förkunskaper

Grundläggande samt kurs motsvarande NEKA81 Nationalekonomi: Marknaden - priser, konsumenter och företag, 3 hp.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Nationalekonomi: Staten och marknaden

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön