Nationalekonomi: Tillämpad mikroekonometri

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Lund
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Lund
Sista ansökan: 2024-10-15

Nationalekonomi: Tillämpad mikroekonometri

Kursen behandlar moderna ekonometriska verktyg och empiriska strategier som används av ekonomer och demografer för analys av tvärsnitts- och paneldata. Kursen lär ut den ekonometriska teori som ligger bakom dessa metoder och kräver läsning av högkvalitativa empiriska artiklar och tillämpningar av de metoder som lärs ut med riktiga data.

Områden som ingår är 1) randomiserade experiment och analys av samhälleliga experiment, 2) metoder med fasta effecter som difference-in-differences tillämpade på paneldata men också på andra datastrukturer som data på familjenivå, 3) instrumentvariabelskattningar, 4) regressioner med diskontinuiteter, 5) matchande estimatorer som propensity scores och kernel-matching och 6) beroende variabler som antar begränsade värden.

https://www.ehl.lu.se/organisation/nationalekonomiska-institutionen/studera-nationalekonomi/magister-och-masterutbildning-i-nationalekonomi

Förkunskaper

Tre olika sätt att uppfylla behörighetskravet: 1. Man uppfyller behörighetskravet till Masterprogrammet i nationalekonomi (EAECO), samt har en avslutad kurs i Ekonometri på avancerad nivå. 2. Man uppfyller behörighetskravet till Magisterprogrammet i Data Analytics and Business Economics (EAGDA). 3. Minst 90 hp i nationalekonomi.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Nationalekonomi: Tillämpad mikroekonometri

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön