Naturvetenskapligt kandidatprogram, Kemi/Molekylärbiologi

Lunds universitet
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Lund
180 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Kemi/Molekylärbiologi

Är du nyfiken på att jobba med både kemi och molekylärbiologi, exempelvis inom life science? Det här programmet ger dig möjlighet att kombinera ämnena och att bidra i arbetet med att bland annat utveckla effektivare läkemedel, nya livsmedel eller förnybara råvaror.

Kunskaper inom både molekylärbiologi och kemi är nödvändiga om du vill förstå livet på molekylär nivå, exempelvis varför vi blir sjuka eller friska. Det handlar bland annat om hur DNA och proteiner fungerar. Inom kemiämnet arbetar man inte bara med att studera naturliga kemiska föreningar utan man framställer även egna molekyler och material genom kemisk syntes. I gränslandet mellan kemi och molekylärbiologi finns framtidens biomedicinska och biotekniska upptäckter.

Under utbildningen

Utbildningen inleds med kurser i både kemi och molekylärbiologi. Till termin 2 väljer du om du vill ta en kandidatexamen i kemi eller molekylärbiologi. Under sista året gör du ett examensarbete i en forskargrupp eller i samarbete med ett företag. I utbildningen ingår föreläsningar, laborationer och problemlösningsövningar. Under hela utbildningen kommer du i kontakt med forskare och får ta del av högaktuella forskningsprojekt.

En del av kurserna och mycket kurslitteratur är på engelska. Du tränas tidigt i att använda engelska som arbetsspråk. Du har även möjlighet att läsa en del av din utbildning utomlands. Därmed kan du skapa en unik utbildningsprofil som passar just dig, och samtidigt ökar du din konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Lunds universitet har utbytesavtal med universitet över hela världen.

För att du ska få goda förutsättningar att genomföra din utbildning erbjuder vi så kallad SI-verksamhet på minst en kurs (SI står för samverkansinlärning). På SI-mötena får du möjligheten att träffa en student som redan läst kursen och tillsammans går ni igenom och diskuterar valda delar av kursens innehåll och mål.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du exempelvis jobba inom läkemedels- och livsmedelsbranschen. Där finns en stor efterfrågan på både kemister och molekylärbiologer. Du kan också arbeta på bioteknikföretag eller med förnybara resurser och råvaror. Efter kandidatexamen väljer de flesta studenter att först läsa vidare på ett masterprogram. Läs mer om de naturvetenskapliga masterprogrammen på www.naturvetenskap.lu.se/masterprogram.

https://www.kemi.lu.se/utbildning/kandidatprogram/kemimolekylarbiologi

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4/Matematik D

Examen & Intyg

Kandidatexamen

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Kemi/Molekylärbiologi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön