Naturvetenskapligt kandidatprogram, Teoretisk fysik

Lunds universitet
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Lund
180 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Teoretisk fysik

Med hjälp av teoretisk fysik kan du ta fram modeller för att förstå vår värld och hur den är uppbyggd. Du kan också lösa uppgifter inom exempelvis medicin, biologi, kemi eller ekonomi. Denna utbildning ger dig en god bas oavsett om du vill forska eller jobba på exempelvis ett teknikföretag.

Inom teoretisk fysik använder man matematiska eller datorbaserade modeller för att förstå och beskriva naturen. Det kan exempelvis handla om att simulera resultatet av partikelkollisioner vid den internationella forskningsanläggningen CERN eller egenskaperna för nya material. Många av frågorna som teoretiska fysiker arbetar med är viktiga för att vi ska kunna förstå vår värld, alltifrån hur universum skapades och utvecklades till jakten på vad som är materiens minsta beståndsdelar. Metoderna som används inom teoretisk fysik kan också användas för att lösa uppgifter inom medicin, kemi eller ekonomi.

Under utbildningen

Under utbildningen lär du dig bland annat att utforma analogier och bygga modeller för de mest skiftande situationer. Du lär dig också att se sambanden mellan företeelser som verkar vara helt obesläktade. I utbildningen ingår föreläsningar, laborationer, seminarier och egna projekt.

Det första studieåret innefattar ämnena fysik och matematik samt en introduktion till programmering. Därefter lär du dig mer om matematiska verktyg och programmering. Du får även goda kunskaper inom klassisk fysik och kvantfysik samt deras olika användningsområden. Det sista året läser du kurser som du till stor del väljer själv, exempelvis inom astronomi, fasta tillståndets fysik eller partikelfysik. Genom de valfria kurserna kan du forma din utbildning efter eget intresse och framtidsplaner. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som du gör i en forskargrupp eller i samarbete med ett företag.

En del kurser och mycket kurslitteratur är på engelska, vilket gör dina kunskaper internationellt användbara. Du har även möjlighet att läsa en del av din utbildning utomlands. Därmed kan du skapa en unik utbildningsprofil som passar just dig, och samtidigt ökar du din konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Lunds universitet har utbytesavtal med universitet över hela världen.

För att du ska få goda förutsättningar att genomföra din utbildning erbjuder vi så kallad SI-verksamhet på minst en kurs (SI står för samverkansinlärning). På SI-mötena får du möjligheten att träffa en student som redan läst kursen och tillsammans går ni igenom och diskuterar valda delar av kursens innehåll och mål.

Efter utbildningen

Efter utbildningen väljer de esta studenter att läsa vidare på ett masterprogram. Läs mer om de naturvetenskapliga masterprogrammen på www.naturvetenskap.lu.se/masterprogram. Utbildningen i teoretisk fysik förbereder dig väl för en forskarutbildning inom både fysik och teoretisk fysik.

Som teoretisk fysiker kan du arbeta med rymdteknik, energikällor, datorberäkningar, nya material, simuleringar, elektronik eller system- och programutveckling. Du kan exempelvis anställas som analytiker, konstruktör, processutvecklare eller kvalitetsansvarig. Exempel på arbetsplatser är teknikföretag, forskningsinstitutioner, myndigheter samt universitet och högskolor.

Läs mer om karriär och arbetsmarknad längst ner på den här sidan.

https://www.fysik.lu.se/utbildning/kandidatprogram

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik D

Examen & Intyg

Kandidatexamen

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Teoretisk fysik

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön