Religionshistoria: Fortsättningskurs
Kursen består av två delkurser: Religionsantropologi - ritual, myt och symbol 7,5 hp och Religion och text 7,5 hp.
Religionsantropologi - ritual, myt och symbol
Hur kommer det sig att religionen och riterna kan se så olika ut i olika kulturer? Vilken roll spelar symboler, riter och myter/kosmologier i religionsutövandet eller människors vardag?
Religionsantropologin är en del av social/kulturantropologin som arbetar med dessa frågor. Religionsantropologen vill förstå olika gruppers eller kulturers livsvärldar, ofta genom att vistas i dessa under en längre tid.
Tidiga forskare dokumenterade oftast främmande kulturer och religioner, till exempel häxtro i Afrika, schamanism i det arktiska norr eller aboriginernas drömtid, men idag finns det även antropologi hemma, till exempel studier av moderna gudinneriter eller namngivningsriter.
I kursen ges flera fallstudier från fältarbeten för att lära känna det religionsantropologiska arbetet.
Religion och text
I alla kulturer spelar berättelser en viktig roll i det religiösa livet. De kan skapas i nuet, ha berättats muntligt i generationer eller skrivas ner i böcker som kan få helig status.
Denna kurs omfattar en självständig uppgift, redovisad i en mindre uppsats i vilken en betydelsefull muntlig eller skriftlig religiös text närstuderas. Hur har texten kommit till, hur förs den vidare, hur tolkas den och hur används den i riter, är frågor som kan behandlas i uppsatsen.
https://www.ctr.lu.se/kurs/RHIB13
Kommande starter
Förkunskaper
Lunds universitet
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...