Religionshistoria: Kandidatkurs
Kandidatkursen består av tre delkurser. Den första delkursen introducerar och tränar olika metoder som används inom religionsbeteendevetenskap, religionshistoria och religionsantropologi. Metodernas betydelse och val av metod för en given forskningsuppgift diskuteras samt forskningsetiska frågor. Du får också tillfälle att fördjupa dig inom några metodområden som kan bli relevanta för det kommande uppsatsarbetet.
Den andra delkursen, fördjupningskursen, är en läskurs men några föreläsningar på teoriavsnitt kommer att ges. Ett slutseminarium kommer också att erbjudas. I kursen fördjupas studiet av begreppet "Levd religion" med fokus på den rituella praktiken, illustrerat med hjälp av riter från olika världsreligioner och ursprungsbefolkningars traditioner, men även nyskapade nyandliga eller sekulära riter i dagens samhälle belyses. Hur ser det rituella språket ut och vilken betydelse har riten för kulturell och social identitet? Hur förmedlas tradition och kan riter användas som läkning? Kan makt uttryckas i riter och vilken betydelse har det kroppsliga engagemanget i utövandet?
I den sista delkursen väljer du slutligen inriktning på ditt examensarbete i samråd med handledaren. I seminarierna som ingår i kursen behandlas främst metodiska frågor, utkast till uppsatser och färdiga uppsatser.
https://www.ctr.lu.se/kurs/RHIK03
Kommande starter
Förkunskaper
Lunds universitet
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...