Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Religionshistoria: Satanism - en historisk introduktion

Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Religionshistoria: Satanism - en historisk introduktion

Kurens utgör en introduktion till modern satanism och dess historiska bakgrund. Föreställningar om satanismens framväxt genom historien studeras utifrån perspektivet att berättelser om djävulsdyrkan ofta fungerat som polemik, underhållning och inspiration. Kursen studerar därför satanismens historia som konspirationsteori, populärkultur och självdefinierad religiös rörelse. Utgångspunkten är historisk. Kursen är uppdelad i tre block.

Det första blocket inleds med en skildring av antika och medeltida religiösa strömningar som genom historien porträtterats som sataniska eller onda och som dessutom påverkat senare historiska föreställningar om satanism. Beskrivningen av dessa grupper diskuteras utifrån identitetsskapande perspektiv och teorier om behovet av en fiende och den andre.

Detta ger upphov till nästa steg i kursen: att presentera hur föreställningar om satanism växt fram i västvärlden från 1700-talet och framåt, samt hur dessa föreställningar till slut leder fram till en självdefinierad satanism. En viktig komponent är att belysa hur esoteriska och nyreligiösa grupper inspirerats av nidbilder av antika och medeltida heresier.

Kursens tredje och sista block behandlar samtida västerländsk kultur, från 1950-talet fram till idag. De största inriktningarna inom satanismen studeras var för sig. Populärkulturens betydelse för satanismens utformning analyseras samt den självdefinierade satanismens relation till konspirationsteorier om satanistiska rörelser. Avslutningsvis presenteras satanismens utformning och historia i det moderna Sverige.

https://www.ctr.lu.se/kurs/rhid84

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

Grundläggande behörighet
Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Highlights