Sjukhusfysikerutbildning

Lunds universitet
Sammanfattning
Högskola / Universitet
Lund
300 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Sjukhusfysikerutbildning

Vill du kombinera ditt intresse för naturvetenskap med en yrkesutbildning där du kan göra skillnad för andra människor? Som sjukhusfysiker kan du arbeta med att behandla och diagnostisera sjukdomar med hjälp av strålning. Du kan också jobba med strålskyddsfrågor inom en myndighet eller industrin.

Sjukhusfysiker är experter på strålningsfysik och hur strålning kan användas inom hälso- och sjukvården. De arbetar ofta i team tillsammans med läkare och annan sjukvårdspersonal. Arbetet är varierat och framför allt inriktat på tre områden: bildgivande medicinsk diagnostik (röntgen, nuklearmedicin och magnetresonanstomografi) samt strålbehandling och strålskydd. Många sjukhusfysiker jobbar även med att driva olika forsknings- och utvecklingsprojekt för att förbättra vården för framtida patienter. De kan också jobba som strålskyddsexpert på statliga myndigheter eller som produktspecialist på medicintekniska företag.

Under utbildningen

De två första två åren lär du dig grundläggande fysik, matematik och programmering. Du tränas särskilt i problemlösning och laborativt arbete. Det tredje året inriktar du dig mot medicinsk strålningsfysik. Du får bland annat lära dig om strålningens växelverkan med vävnad, hur strålningsdetektorer fungerar och om dosimetri. Dina studier innefattar även grunderna i medicin och tumörbiologi, strålningsbiologi samt icke-joniserande strålning och miljöstrålskydd.

Under det fjärde året blir utbildningen mer kliniskt inriktad med kurser inom medicinsk bildbehandling och programmering, ultraljudsfysik, röntgenfysik, magnetresonansfysik, nuklearmedicinsk fysik samt strålbehandling. Det sista året gör du klinisk sjukhuspraktik och avslutar sedan din utbildning med ett examensarbete.

Under hela utbildningen kommer du att samarbeta med forskare och ta del av deras högaktuella forskningsprojekt. En del av undervisningen och det mesta av kurslitteraturen är på engelska, vilket gör dina kunskaper lika användbara i Sverige som utomlands.

För att du ska få goda förutsättningar att genomföra din utbildning erbjuder vi så kallad SI-verksamhet på minst en kurs (SI står för samverkansinlärning). På SI-mötena får du möjligheten att träffa en student som redan läst kursen och tillsammans går ni igenom och diskuterar valda delar av kursens innehåll och mål.

Efter utbildningen

När du tagit din sjukhusfysikerexamen får du en legitimation som gör att du kan arbeta med strålningsfysik inom sjukvården. Några exempel på arbetsuppgifter är utveckling inom medicinsk datorbildbehandling, optimering av undersöknings- och behandlingsmetoder samt strålskydd för personal och patienter. Din arbetsmarknad är dock inte begränsad till sjukvården. Du kan även arbeta som strålskyddsexpert inom kärnkraftsindustrin eller på strålsäkerhetsmyndigheter. Vill du hellre arbeta inom medicinteknisk industri så kan du göra det som exempelvis forskare, produktspecialist eller produktutvecklare. Det finns även stora möjligheter för dig att arbeta utomlands.

Efter utbildningen väljer en stor del av studenterna att läsa vidare på en forskarutbildning inom medicinsk strålningsfysik. Detta kan vara en merit för vissa typer av tjänster. Forskarutbildningen kan även leda vidare till en karriär som universitetslärare eller internationell forskare.

Läs mer om karriär och arbetsmarknad längst ner på den här sidan.

http://www.msf.lu.se/sjukhusfysikerutbildning

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Biologi 1, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4/Matematik E.

Examen & Intyg

Sjukhusfysikerexamen

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Sjukhusfysikerutbildning

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön