Svenska: Svenska språket i ett samhällsperspektiv

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Lund
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Lund

Svenska: Svenska språket i ett samhällsperspektiv

Språket varierar och förändras ständigt. De geografiska skillnaderna, dialekterna, känner vi till. Sociolekterna och annan variation är mindre kända.

Kursens innehåll

I kursen Svenska språket i ett samhällsperspektiv får du introduktion till det svenska språksamhället i vår egen tid. Vi använder språksociologiska angreppssätt för att beskriva grundläggande drag i den moderna svenskans regionala och sociala variation och utveckling. Du får förståelse för sambandet mellan språk och samhälle. I kursen ges också en introduktion till språkpolitik och språkplanering.

Kursens placering

Kursen kan läsas som fristående kurs. Kursen ingår också som delkurs i Svenska med språkvetenskaplig inriktning: Grundkurs samt som kurs i Språkkonsultprogrammet. Den förutsätter mycket goda kunskaper i grammatik och det är starkt rekommenderat att man läser kursen Svensk grammatik, eller motsvarande kurs, innan man läser denna kurs.

Studieämnet Svenska kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1-90 hp) och kan utgöra huvudområde i en examen på grundnivå (t.ex. Filosofie kandidatexamen 180 hp). Utbildning i studieämnet Svenska finns även på avancerad nivå inom Masterprogrammet i Språk och språkvetenskap.

https://www.sol.lu.se/kurs/SVEG16

Förkunskaper

Grundläggande behörighet 

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Svenska: Svenska språket i ett samhällsperspektiv

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön