Sveriges ekonomiska och sociala historia
Sveriges ekonomiska historia är kursen för dig som vill förstå hur Sverige utvecklats ekonomiskt och socialt i förhållande till omvärlden under de senaste 1 000 åren.
I kursens studeras bland annat levnadsvillkor, befolkningsförändringar, försörjningsstrategier, fattigdom, genusrelationer och sociala strukturer.
Kursen består av två delar. Den första delen är kronologiskt upplagd och ger en översikt över utvecklingen från det medeltida jordbrukssamhället till den moderna välfärdssektorn och tjänstesamhällets genombrott. Den andra delen erbjuder tematiska fördjupningar i några viktiga problemområden, exempelvis mäns och kvinnors roller som ekonomiska aktörer, institutionella förändringar och ojämlikhet i makt och ägande. I denna del av kursen får du som student en inblick i hur ekonomisk-historisk forskning bedrivs och hur den används i samhällsdebatten.
Kommande starter
Förkunskaper
Lunds universitet
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...