Sammanfattning
Yrkeshögskola
Stockholm
330 yh-poäng
Heltid
marker Öppen för sen anmälan/har restplatser
Kommande starter

Plats & start


Stockholm
2024-08-01

Stockholm
2025-08-01

Videoreportage

Medieinstitutet

Podcastproduktion

Podcastproduktion

Podcastproduktion ger dig specialiserade kunskaper inom manus, inspelning, redigering och publicering. Det roligast jobbet som finns!

Om utbildningen

Planera, producera och distribuera

Podcastproduktion är något av det mest kreativa och lustfyllda du kan arbeta med. Rekryteringsbehovet är stort och allt från Sveriges Radio till stora reklambyråer letar efter nya kollegor som kan genomföra en produktion från idé till färdigt program. Här är utbildningen som ger dig spetskompetens.

YH-programmet Podcastproduktion ger dig specialiserade kunskaper inom manus, inspelning, redigering och publicering. Du får också kunskaper inom angränsande kompetensområden som projektledning, marknadsföring och införsäljning.

Vad är en podcast?
En podcast är ljudbaserad information eller underhållning. Du kan lyssna när du vill i din mobil, dator eller surfplatta. De flesta väljer att lyssna via en app i mobilen och du kan då också prenumerera på podcasten för att inte missa när det kommer ett nytt avsnitt.

Vad gör en podcastproducent?
En Podcastproducent ansvarar för en podcastproduktion från ax till limpa, från manus till redigering och distribution. Du behärskar dramaturgi, talmanus och intervjuer, samt har kompetens inom inspelningsteknik, ljudläggning och ljudteknik. Du kan också analysera lyssnarstatistik och marknadsföra produktioner, liksom att handskas med kunder och andra intressenter.

Vad lär man sig?
Du får lära dig flera olika discipliner. Från korta reklaminslag till långa reportageserier. Från idé, programledarmanus, musikpåläggning och redigering till färdig podd. Du får också yrkespraktisk kompetens i att arbeta journalistiskt med produktion, redigering och metoder för berättande inom ljudproduktion. Du lär dig att tillämpa svensk lag gällande yttrande- och tryckfrihet, upphovsrätt och personuppgifter. Kort sagt. Du lär dig allt du behöver för att kunna arbeta professionellt med podcastproduktion.

Yrkesrollen i framtiden?
Yrkesrollen i framtiden kräver snabba, tekniskt och konstnärligt skickliga hantverkare med känsla för innehåll och en grundläggande journalistisk förståelse. Det är superviktigt att kunna arbeta tillsammans med andra i kreativa projekt med en beställare mot deadline. Som producent leder du ibland stora team med dramatiker, kompositörer, regissörer, skådespelare och ljuddesigner.

Yrkesroller efter examen
Podcastproducent
Podcastredigerare
Podcastresearcher
Podcastspecialist
Poddproduktionsspecialist
Poddreporter

Praktikperioder
Ungefär en tredjedel av studietiden gör du praktik på någon av de ledande företagen i branschen. Det ger dig möjlighet att utveckla din kompetens och skapa ett stort nätverk.

9 av 10 får jobb
Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här. Enligt uppgifter från YH-myndigheten har ungefär 9 av 10 ett kvalificerat jobb när de tar examen från en YH-utbildning.

Nära samarbete med branschen
Medieinstitutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare.

Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma. Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

Alla studerande på Medieinstitutet får fri tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom 16 000 onlinekurser.

Utbildningen är platsbunden till Stockholm
Utbildningen är på heltid och sker på plats i klassrum i Stockholm. Det går inte att läsa på distans. Vissa delkurser kräver att man är på plats hela dagar.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.

2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.

3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.

4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.

Särskilda förkunskaper/villkor

Kurser

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

  • Engelska 6, 100p
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p
  • Medieproduktion 1, 100p

Medieinstitutet i Sverige AB

Kvalitetsutbildningar inom digital kommunikationMedieinstitutet är det självklara valet för dig som är intresserad av digital strategi, webb, IT, kommunikation och marknadsföring. I över fjorton år har tusentals studenter tagit examen hos oss och påbörjat en kometkarriär inom sitt intresseområde. Våra...


Läs mer om Medieinstitutet i Sverige AB och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Podcastproduktion
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Medieinstitutet i Sverige AB

Recensioner

Det finns inga recensioner för Podcastproduktion

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Podcastproduktion från Medieinstitutet i Sverige AB, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön