Inköp & Supply Management
Vill du hjälpa företag att göra kostnadseffektiva och mer hållbara inköp? Då är yrkesrollen Inköpare och utbildningen Inköp & Supply Management rätt för dig!
I rollen som inköpare spelar du en central roll i att skapa struktur för inköpsprocessen och undvika onödiga kostnader vid oplanerade inköp. I utbildning Inköp & Supply Management utvecklar du kompetens för att arbeta som inköpare på både operativ och strategisk nivå, med de första jobbmöjligheterna som inköpsassistent.
Som operativ inköpare är dina huvudsakliga ansvarsområden orderläggning, leveransbevakning, reklamationer och uppföljning. Som strategisk inköpare arbetar du med ett långsiktigt perspektiv, exempelvis genom att skapa en leverantörsportfölj baserad på garantier, ledtider, produktionsmetoder och kvalitet.
Inköpare har en nyckelroll för företagets framgång. Du blir hjärnan bakom säkerställandet av att rätt produkter finns vid rätt tidpunkt, till rätt pris och av hög kvalitet. Din uppgift inkluderar att skapa och hantera strategiska partnerskap med leverantörer, optimera logistikkedjor och säkerställa att företaget har de resurser som behövs för att blomstra. Med din fingerfärdighet för att balansera kostnadseffektivitet och kvalitet blir du en viktig kugge i hjulet som håller företagets affärsverksamhet smidig och framgångsrik. Denna roll kräver både analytisk förmåga och affärsinsikt samt förmågan att navigera i en snabbrörlig arbetsmiljö.
Yrkesroller efter utbildningen:
- Inköpare/Inköpsassistent
- Kategoriansvarig
- Upphandlare
- Projektinköpare
Dina möjligheter till jobb:
Det ökade behovet av utbildade inköpare och den pågående generationsväxlingen skapar stora möjligheter att direkt efter avslutad utbildning få en anställning. Genom att lära dig hantera inköpsprocesser och integrera hållbarhetsaspekter, positionerar du dig som en eftertraktad person inom inköp.
Läs mer om arbetsmarknadens behov på nbi-handelsakademin.se.
27 veckor värdefull praktik på företag (LiA):
Genom dina praktikperioder (12+15 veckor) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.
Du kan göra din LiA på vilken ort du vill, även utomlands, så länge uppgifterna är i linje med kursplanen och det finns en engagerad handledare som vet vad det innebär. Din utbildningsledare kommer att ha kontakt med handledaren i företaget och gör vanligtvis ett besök på ditt LiA-företag.
Läs mer om Praktiken (LIA) och våra partnerföretag på nbi-handelsakademin.se.
Studieform och upplägg:
Utbildningen sträcker sig över 2 år, motsvarande 85 veckor. I Göteborg, Malmö och Växjö är utbildningen på skolan och online. I Luleå är utbildningen på distans med 4-6 fysiska träffar. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget
Läs mer om vår pedagogiska modell på nbi-handelsakademin.se
Kursinnehåll:
För utbildningen i Malmö:
Introduktion till inköpsarbete - 20 YH-poäng
Produktionskunskap - 15 YH-poäng
Excel och IT-system - 30 YH-poäng
Projektarbete och projektledning - 20 YH-poäng
Affärsjuridik - 20 YH-poäng
Logistik - 25 YH-poäng
Offentlig upphandling - 15 YH-poäng
LIA 1 (Lärande i arbete) - 60 YH-poäng
Företagsekonomi - 20 YH-poäng
Strategiskt inköp - 30 YH-poäng
Hållbara inköp - 30 YH-poäng
Supply Chain Management - 25 YH-poäng
LIA 2 (Lärande i arbete) - 70 YH-poäng
Examensarbete - 25 YH-poäng
För utbildningen i Göteborg, Växjö och Luleå:
Introduktion till inköpsarbete - 20 YH-poäng
Produktionskunskap - 15 YH-poäng
Excel och IT-system - 30 YH-poäng
Projektarbete och projektledning - 20 YH-poäng
Affärsjuridik - 20 YH-poäng
Logistik - 25 YH-poäng
Entreprenadjuridik - 20 YH-poäng
Affärsförhandling - 15 YH-poäng
LIA 1 - 60 YH-poäng
Marknadsföring och försäljning - 20 YH-poäng
Företagsekonomi - 20 YH-poäng
Strategiskt inköp - 30 YH-poäng
Hållbara inköp - 30 YH-poäng
Supply Chain Management - 25 YH-poäng
LIA 2 - 75 YH-poäng
Examensarbete - 25 YH-poäng
Förkunskaper
Förkunskaper
Gymnasieexamen samt:
- Lägst betyg E i Engelska 6
- Lägst betyg E i Matematik 2
- Lägst betyg E i Svenska 2
Ansökan - såhär går det till
Ansökan görs via nbi-handelsakademin.se. På utbildningens sida finns länk till yh-antagning där du registrerar dig och gör din ansökan, och vi guidar dig genom hela processen. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan i tid även om du väntar på betyg/intyg - du kan komplettera senare.
Läs mer om ansökan på nbi-handelsakademin.se
Examen & Intyg
Yrkeshögskoleexamen, 425 YH- poäng
Gör en intresseanmälan
NBI /Handelsakademin är en av Sveriges mest etablerade yrkeshögskolor och har anordnat YH/KY – utbildningar sedan starten 1996. Vi erbjuder utbildningar inom IT & Tech, Inköp & Logistik, Ekonomi & Juridik samt till Ingenjör. Vårt starka nätverk med näringslivet och lång erfarenhet...