Dokumentärfilm: Steget in i branschen
Dokumentärfilm: Steget in i branschen
Det här är en kurs för dig som har grundkunskaper i videoproduktion och har kunskap i det dokumentära uttrycket. Kursen förbereder dig för att kunna arbeta yrkesmässigt med dokumentärfilm som spetskompetens. Stor vikt ligger på praktiskt arbete.
Kursinnehåll Termin 1
Det dokumentära berättandet används idag inom allt ifrån reklamfilm, tv-reportage till biofilm. Du kan stå på flera ben som dokumentärfilmare. De tre huvudsakliga områdena som ingår i utbildningen är:
Oberoende filmare– Du får möjlighet att jobba med din egen dokumentärfilmsidé. Idéutveckling, projektering, dramaturgi och finansiering.
Tv-branschen – Det dokumentära reportaget, film for social change. Intervjuteknik, sätta synk, teamarbete.
Uppdragsfilm– Lär dig förstå och översätta en uppdragsgivares behov till film. Samarbeta med organisationer och beställare. Du får ett uppdrag med en extern beställare.
Termin 2 Distans
Praktik på produktionsbolag samt produktion av eget projekt.
Utbildningen manar även till att utveckla filmares samhällsengagemang och förmåga att arbeta självständigt i demokratisk anda. Kursen samarbetar med skolans andra utbildningar och ger dig inblick i frågor som asylprocess, migration, mänskliga rättigheter, hållbart ledarskap.
Mål
Att komma igång med egna professionella produktioner och känna sej trygg i sin roll som yrkesverksam filmare/inslagsproducent.
Kursledare: Lollo Jarnebrink
Lollo har arbetat med dokumentärer som tv-producent, projektledare, filmare och dramaturg. Hon har arbetat som frilansare med eget företag i 20 år på bl.a. TV4, SvT, UR, och Röda Korset.
Kurstid
Studierna är på heltid och är studiemedelsberättigande.
Kurstid, två terminer. 26/8 2019 – 28/5 2020
Höstlov, sportlov och påsklov
Så ansöker du
Grundkunskap i kamerateknik, redigering och dokumentärt berättande. Folkhögskola, fristående kurser eller egen erfarenhet. Ett arbetsprov i form av film eller klipp krävs. Löpande antagning.
Examen & Intyg
Intyg
Kostnader
Du betalar en materialkostnad 1000 kr/termin 1 och 500 kr/termin 2.
Du behöver ha tillgång till egen kamera och redigeringsdator. Vi arbetar i Adobe Premiere.
Röda Korsets folkhögskola
En mötesplats för humanitära värderingar, samtal och lärande över gränser! Att läsa på folkhögskola är en erfarenhet utöver det vanliga. Glöm dammiga klassrum, fyrkantiga undervisningsmetoder och centrala läroplaner. Folkhögskolan handlar om gemenskap, dialog, verklighetsförankring och att ta vara på just...
Läs mer om Röda Korsets folkhögskola och visa alla utbildningar