Visa allastudier.se som: Mobil
Sammanfattning
Högskola / Universitet
Göteborg
330 hp
Heltid
Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Läkarprogrammet

Gemensamt för alla läkare är att de ska förebygga, bota och lindra sjukdom. Uppgiften kräver kompetens inom naturvetenskapliga ämnen och en förmåga att möta andra människor.

För att bli kunnig i yrket krävs en gedigen utbildning.

Läkarprogrammet är med sina elva terminer en av de längsta grundutbildningarna på svenska universitet. 5,5 års heltidsstudier leder fram till läkarexamen.

Hur människan fungerar

Under första delen av utbildningen får studenterna teoretisk kunskap om hur människokroppen är uppbyggd och hur den fungerar. Studierna är då fokuserade på cellbiologi, histologi, fysiologi, farmakologi, biokemi, genetik, anatomi och utvecklingsbiologi.

Dessutom lär sig studenterna att arbeta utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt.

Under andra delen av utbildningen är undervisningen inriktad på sjukdomar, deras uppkomst, orsak, utbredning och behandling. 

Utbildningen inriktas mot sjukdomslära, konsultationskunskap, infektion, mikrobiologi och immunologi, hudsjukdomar, invärtesmedicin, kirurgi, neurologi, ögonsjukdomar, öron-, näs- och halssjukdomar, samhällsmedicin, psykiatri och kvinnors och barns hälsa.

Teori och praktik

Som läkarstudent i Göteborg får redan från början av utbildningen kontakt med patienter. En undervisningsvecka under termin ett, två och fyra är förlagd till vårdcentral eller sjukhus i Västra Götalandsregionen.

Tillsammans med en handledare får du följa verksamheten på nära håll. Undervisningen på läkarprogrammet sker i form av föreläsningar, student­aktiverande pedagogik med fallövningar, laborationer, grupparbeten, seminarier och litteraturuppgifter.

Från termin fem genomförs såkallad klinisk placering där undervisningen sker i form av praktiskt arbete under handledning av läkare. Det ger dig möjlighet att tillämpa och fördjupa dina teoretiska kunskaper.

De flesta kurser examineras med skriftlig och muntlig tentamen. Du får också i examinationssituationer visa att du tillägnat dig kunskap om olika praktiska moment.

De flesta kurser examineras med en skriftlig eller muntlig tentamen. I vissa fall får studenterna genom praktisk tentamen visa att de lärt sig ett visst moment.

Forskning

Om du som läser läkarprogrammet vill forska finns det goda förutsättningar. Utbildningen ger en bred bas för forskning inom det medicinska området.

För att stimulera studenternas intresse för forskning har Sahlgrenska akademin inrättat ett amanuensprogram.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet och Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D eller Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13).

Examen & Intyg

Läkarexamen

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Sahlgrenska akademin främjar människors hälsa genom utbildning och forskning. När du väljer ett av våra 18 utbildningsprogram blir du livsviktig för människor som du kommer i kontakt med i ditt yrkesverksamma liv. Flera av våra utbildningsprogram är bland de mest...


Läs mer om Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Läkarprogrammet
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Medicinaregatan 3
41390 Göteborg

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Läkarprogrammet från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, fyll i dina uppgifter:

Recensioner

Det finns inga recensioner för Läkarprogrammet

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: