Sök utbildning 👉
Program (grundnivå)

Agronom - ekonomi

Längd
300 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
300 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Agronom - ekonomi

Agronomprogrammet ekonomi bygger på allmänna ekonomiska teorier, men med stark anknytning till verkligheten. Utbildningen inleds med en introduktion om lantbruks- och livsmedelsnäringarna samt naturresursproblematiken utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Under de två första åren läser du sedan grundläggande företagsekonomi, nationalekonomi, juridik, matematik och statistik.Inom företagsekonomin studerar du hur företag fungerar internt och hur de förhåller sig till andra företag och till samhället i övrigt. Studierna är framför allt inriktade på mindre företag och hur de kan utvecklas och ledas under olika ekonomiska förutsättningar och krav. Du läser till exempel om redovisning och kalkylering, kooperation, marknadsföring, miljömanagement, produktionsekonomi och företagsledning.Nationalekonomin handlar om hur fördelningen av resurser fungerar i samhället. Du studerar också olika system för att påverka och styra produktionen samt för att fördela resultatet mellan producenter och konsumenter. Inom nationalekonomin kan du välja att fördjupa dig i jordbrukspolitik, internationell handel, och livsmedelsförsörjning eller inom naturresurs- och miljöekonomiområdet. De tre sista åren fördjupar du dina kunskaper i ekonomi, samtidigt som du profilerar dig inom de ekonomiområden som du är intresserad av. Årskurs 3 avslutas med ett självständigt arbete som ger dig möjlighet att ta en kandidatexamen. Vid SLU finns dessutom en mängd andra kurser som är öppna för dig som ekonomstudent, till exempel inom lantbruk, skogsbruk, livsmedelsvetenskap, miljöområdet, historia, etik samt kommunikation och landsbygdsutveckling. Du kan också läsa beskattningsrätt, fastighetsrätt samt miljörätt. Mot slutet av din utbildning gör du ett självständigt arbete som omfattar en termins studier. Du kan om du vill också bygga på med en termins studier för att kunna ta ut en masterexamen.Vid flera tillfällen under utbildningen breddar du dina kunskaper om lantbruket inom områdena husdjur, mark/växt, livsmedel och landsbygdsutveckling. Du läser då med studenter från övriga agronomprogram och skapar värdefulla kontakter för ditt framtida yrkesliv.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Uppsala
  • Sista ansökan: 2025-04-15

Förkunskaper

För att bli antagen till agronomprogrammet - ekonomi krävs, förutom grundläggande behörighet, särskild behörighet enligt områdesbehörighet A3:- Matematik 3b alternativt Matematik 3c- Naturkunskap 2 (alternativt Bi 1, Fy 1a, Ke 1 alternativt Bi 1, Fy 1b1 + 1b2, Ke 1)- Samhällskunskap 1b alternativt Samhällskunskap 1a1 + 1a2.Naturkunskap 2 kan även ersättas med följande från Naturbruksprogrammet:- Kursen Naturkunskap 1a1och dessutom ett av följande alternativ- kurserna Djuren i naturbruket och Djurhållning eller- kurserna Djuren i naturbruket och Växtodling 1 eller- kurserna Växtkunskap 1 och Trädgårdsodling eller- kursen Mångbruk i skog samt någon av kurserna Skogsskötsel 1, Jakt och viltvård 1 eller Fiske och vattenvård 1.Betygskrav: i var och en av ovanstående kurser krävs lägst betyget godkänd.Ersättningsmöjligheter finns för kurser i områdesbehörigheterna. Dessutom gäller meritkurser enligt respektive områdesbehörighet.Kraven på särskild behörighet enligt ovan kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som föreskrivs för varje enskild kurs.

Examen & Intyg

Agronomexamen
SLU (Sveriges lantbruksuniversitet)

SLU:s kunskap är på många sätt så nära livet. Vi arbetar med förutsättningarna för liv, livsbetingelserna för människor, djur och natur samt hur vi bäst förvaltar allas våra gemensamma naturresurser idag och i framtiden. Vår huvuduppgift är att genom högkvalitativ...

Läs mer om SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och visa alla utbildningar

Highlights