Skrivarlinje på distans (SPD)

Sörängens folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskola
Distans
1 år
Heltid
CSN-berättigad
Skrivarlinje på distans

Skrivarlinje på distans (SPD)

Utveckla ditt skrivande med skrivarlinje på distans!

Kursen är en heltidsutbildning, studiemedelsberättigad och internetbaserad. Handledarna på Skrivarlinje på distans är etablerade och verksamma författare med stor erfarenhet av handledning i kreativt skrivande. Kurshandledare läsåret 2019/2020 är Christine Falkenland och Stig Hansén. Skrivarlinjen gästas även av inspirerande författare.

Gemensam plattform

Arbetet är nätbaserat och bygger på handledd och konstruktiv respons i mindre grupper via en lärplattform. Du behöver ha en dator med stabil uppkoppling samt möjlighet att skriva ut texter för respons.

Obligatoriska träffar

Kursen inleds med en obligatorisk tredagarsträff, där vi går igenom arbetssätt, responsmetoder och rutiner. Kursen avslutas med en likaledes obligatorisk tredagarsträff där vi har seminarier kring deltagarnas projekt. Deltagande i introduktions- och avslutningsträff är ett absolut krav. Utöver dessa träffar har vi en frivillig inspirationsträff i januari. Vid start- och inspirationsträff får vi författarbesök. Observera att det är ett absolut krav att närvara vid introduktions– och avslutningsträff. Det innebär att den som inte närvarar på introduktionsträffen för inskrivning inte heller har möjlighet att påbörja kursen.

Utveckla ditt skrivande

Deltagarna indelas i mindre grupper, som enligt ett rullande schema har responsvecka. Detta innebär att gruppdeltagarna då lämnar egen text och därefter under veckan löpande läser och ger konstruktiv respons på varandras texter. Varje deltagare får också en respons av en handledare. Textsamtalen förs i en öppen och tillåtande atmosfär med stöd av handledare. Du får nya aspekter på din text och lär dig att se utvecklingsmöjligheter i egna och andras texter.

Under responsveckan krävs det att man deltar i grupparbetet aktivt och dagligen. Mellan responsveckorna arbetar deltagarna självständigt med textproduktion. Man förväntas läsa kurslitteratur om skrivandets hantverk samt kontinuerligt närvara på vårt forum, ta del av skrivövningar och delta i samtal om skrivande och text.

I slutet av läsåret sammanställer och redigerar deltagarna varsin längre text. Kursen avslutas med textseminarier.

Eftersom utbildningen är på heltid går den inte att kombinera med annat heltidsengagemang. Arbetssättet kräver både självständighet och ansvar inför övriga deltagare. Det är en fördel om du har gått skrivarkurs tidigare, men det är inget krav.

Några röster ur utvärderingarna

"Under kursens gång har jag fått konkreta verktyg som har hjälpt mig i mitt skrivande. Det har också gjort att jag tagit det skönlitterära skrivandet på större allvar och att jag nu vågar satsa på det till hundra procent."

"Det har varit fantastiskt lärorikt att ge och få textrespons av deltagarna i gruppen och se sin text utifrån. Att ge respons i skrift har också betytt att jag har fått tid att tänka till och uttrycka mig mer precist."

"Riktigt bra med startträff och slutträff samt den frivilliga träffen. Mycket bra med så stort fokus på projektet. Blir även en övning i att leva som författare och inte bara själva hantverket."

"Tack för en grym kurs som har varit avgörande för att jag ska bli någorlunda färdig med mitt projekt och framför allt, att tro på det."

LÄSÅRSTIDER SPD 2019-2020

  • Introduktionsträff på Ädelfors folkhögskola 26/8 – 28/8 augusti 
  • Frivillig inspirationsträff, plats och datum ej fastställda.
  • Avslutningsträff på Sörängens folkhögskola: juni 2020
  • LÄSÅRSTIDER 2019/20: 
  • Höstterminen: 26/8 – 20/12
  • Vårterminen: 7/1 – 9/6
  • Sportlov vecka 7
  • Påsklov  vecka 15

Ansökan och behörighet

Ansökan sker digitalt via skolans ansökningsblankett, senast 15 april. Bifoga två olika textprover i valfri genre, min 4 sidor, max 8 sidor, samt ett personligt brev där du berättar varför du vill gå kursen.

Om du planerar att kombinera kursen med annan sysselsättning vill vi även att du redovisar omfattningen av denna.

Bifoga en kortare beskrivning av det projekt som du tänkt arbeta med. Bifoga inskannade personbevis och relevanta studie- och arbetsintyg alternativt komplettera med dessa per post till:

Sörängens folkhögskola
Rågången 4
571 38 Nässjö

Examen & Intyg

Efter kursens slut får du ett studieintyg på att du läst kursen. 

Kostnader

Att studera på folkhögskola är kostnadsfritt. Det du betalar för är läromedel, mat och förbrukningsmaterial.

Seviceavgift: 135 kr/läsår (försäkring, vissa måltider, Gläntan)

Observera att kostnader för mat, logi och eventuell resa tillkommer vid introduktions – och avslutningsträff. Därutöver tillkommer kostnader för kurslitteratur om ca 800 kr.

Sörängens folkhögskola

Estetiska och allmänna linjer

Gillar du att skapa och att vara kreativ och vill läsa din utbildning i en gemytlig miljö tillsammans med studenter från hela landet? Sörängens folkhögskola erbjuder estetiska kurser inom bland annat animation, foto, keramik och skrivande samt allmän kurs med...


Läs mer om Sörängens folkhögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Skrivarlinje på distans (SPD)
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Sörängens folkhögskola

Rågången 4
571 38 Nässjö

Recensioner

Det finns inga recensioner för Skrivarlinje på distans (SPD)

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Skrivarlinje på distans (SPD) från Sörängens folkhögskola, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön