Politik och populärkultur

Stockholms universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Stockholm
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Stockholm

Politik och populärkultur

Kursen handlar om politiska narrativ i en globaliserad värld, i synnerhet om hur samtida världspolitik beskrivs i science fiction och fantasy (SF). De nyckelbegrepp som studeras - realism, representation, identitet, myt och makt - är centrala för teoretiska debatter inom både humaniora och samhällsvetenskap, men används på vitt skilda sätt av statsvetare och medieforskare. Kursen är upplagd kring två teoretiska traditioner: studiet av internationella relationer (IR) respektive narrativ teori. Studenterna förväntas göra det vardagliga till vetenskap genom att relatera dessa teorier till populärkulturella texter, såsom politisk satir, science fiction och fantasy. Kursens syfte är att utveckla olika angreppssätt för att undersöka 'självklara' antaganden om världen och göra 'sunt förnuft' till vetenskapligt förnuft. Detta innebär att teoretiskt arbete kombineras med metodologisk kreativitet och empirisk analys.

Förkunskaper

Filosofie kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap (inklusive självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng) eller motsvarande samt Engelska B/Engelska 6 eller motsvarande.

Stockholms universitet

Stockholms universitet

En utbildning från Stockholms universitet är en merit som skapar goda förutsättningar för arbete och karriär, både nationellt och internationellt. Du kan välja bland över 200 program och 1900 fristående kurser inom humaniora, juridik, lärarutbildning, naturvetenskap, samhällsvetenskap och språk. Vid...


Läs mer om Stockholms universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Stockholms universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Politik och populärkultur

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön