Evangeliernas Jesus och brevens Paulus: språklig kandidatkurs i Nya testamentets exegetik

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Umeå
15 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Umeå
Sista ansökan: 2024-10-15

Evangeliernas Jesus och brevens Paulus: språklig kandidatkurs i Nya testamentets exegetik

Kursen fokuserar på de nytestamentliga evangelierna, men även Paulus-texter studeras. Den språkliga och teologiska förståelsen av texterna, samt analyser av texternas miljö och efterhistoria, utgör centrala delar av studiet. 

 

Den studerande läser på originalspråket ca 80 sidor från evangelierna och Paulus, varvid filologiska, översättnings- och tolkningsvetenskapliga, historiska och teologiska frågor bearbetas. I detta studium ingår läsning av vetenskapliga kommentarer. Andra delar av Nya Testamentet läses i översättning. 

Den studerande får också öva metodisk medvetenhet genom att författa en kortare artikel om en nytestamentlig text, eller om något tolkningsvetenskapligt problem. Artikeln ventileras normalt i ett seminarium. 

Kursen innehåller också litteraturstudier om Jesus, evangelierna, Paulus, samt nytestamentlig realia och tolkningshistoria.  

Undervisningen bedrivs vanligen i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. När kursen ges via Internet publiceras studiematerial under kursens gång på webbplattformen, och seminarier och gruppövningar sker virtuellt.

Förkunskaper

Univ: För kursen fordras kursen Teologi grundkurs 60hp eller motsvarande med godkänt resultat på minst 45hp där momentet Kristendomens rötter 7,5hp eller motsvarande ingår samt kursen Nytestamentlig grekiska grundkurs 15hp eller motsvarande med godkänt resultat på minst 10hp.

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Evangeliernas Jesus och brevens Paulus: språklig kandidatkurs i Nya testamentets exegetik

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön