Företaget, miljön och samhället

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans
Sista ansökan: 2024-04-15

Företaget, miljön och samhället

Kan ett framgångsrikt företagande samtidigt vara värdefullt för samhället? Har ett företag ansvar för samhället utöver det till aktieägarna? Kan företag och deras affärsmetoder bidra till lösningen av miljömässiga problem? Finns det en affärsmässig motivering, ett lönsamhetsfall, för att ett företag ska vara proaktivt på miljöområdet och utöva "självreglering" som sträcker sig utöver krav från reglerande myndigheter? Detta är aktuella frågor som berör de flesta företag i vår nutid och frågorna är också huvudfokus för kursen.

Bilden som målas upp under kursen är att lönsamhet och proaktivt miljöarbete är potentiellt kompatibla; det finns gott om exempel på företag som uppfyller båda kriterierna, dvs. de gör frivilliga insatser för miljön samtidigt som de är lönsamma och ger en bra avkastning till investerare. I kursen försöker vi förstå varför det "gröna" företaget uppstår och hur det skiljer sig från andra. När är lönsamhet och proaktivt miljöarbete kompatibla, och hur kan ett företag arbeta för att förena dem? Vi utvecklar en generell ekonomisk-teoretisk ram för att tänka på dessa frågor. Vi spenderar tid att diskutera förhållandet mellan företag och statliga samt icke-statliga organisationer (NGOs) och den roll de spelar för att ge incitament för företag att agera ansvarsfullt.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Företaget, miljön och samhället

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön