Hälsoekonomiska utvärderingsmetoder
I kursen behandlas de fyra vanligaste hälsoekonomiska utvärderderingsmetoderna som används vid utvärderingar av olika slags hälsointerventioner. Metoderna är kostnadsminimeringsanalys, kostnadseffektanalys, kostnadsnyttoanalys samt kostnadsintäktsanalys. Dessa metoder används för att besvara frågor av typen: Ska ett nytt läkemedel ersätta ett gammalt? Är det kostnadseffektivt? Ska ett förebyggande program mot en viss sjukdom införas i hälso- och sjukvården? Är det värt kostnaderna? Hur görs prioriteringar i hälso- och sjukvården och på vilket sätt kan ekonomiska utvärderingar bidra till beslutsunderlaget?
Efter avslutad kurs skall studenten kunna: redogöra för uppbyggnaden av de olika hälsoekonomiska utvärderingsmetoder som behandlats i kursen; förklara för- och nackdelar med de olika metoderna samt diskutera vilken metod som kan passa bäst för en given situation; granska ekonomiska utvärderingar som gjorts inom hälso- och sjukvården samt belysa styrkor och svagheter i dessa utvärderingar; självständigt utarbeta en plan för en hälsoekonomisk utvärdering av en specifik åtgärd inom hälso- och sjukvården.
Undervisningen är koncentrerad till två kursveckor under kursperioden. Undervisningen ges i form av föreläsningar och gruppövningar. Det ges också seminarier där studenterna presenterar och diskuterar de utvärderingsplaner de utarbetat. Dessa seminarier är obligatoriska. All undervisningen sker på engelska.
Kommande starter
Förkunskaper
Välkommen till Umeå universitet
Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...