Introduktion till grafteori

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Umeå
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Umeå
Sista ansökan: 2024-10-15

Introduktion till grafteori

Kursen behandlar grafteoretiska begrepp och problemställningar, både teoretiskt och i dess tillämpningar. I kursen utvecklas i detalj den grundläggande teorin för grafer av olika typer, särskilt träd och bipartita grafer. I kursen presenteras också vissa av de algoritmer som helt eller delvis löser ställda grafteoretiska problem. Exempel på ett sådant är att bestämma en matchning av maximal vikt, och ett annat att bestämma ett maximalt flöde i ett nätverk. Teorin för matchningar och Halls sats behandlas, samt uppspännande träd och Mengers sats. Vidare presenteras teorin för hörn- och kantfärgningar, omfattande Brooks sats och Vizings sats. Slutligen ges en introduktion till matroidteori.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs kurser i matematik om minst 60 hp eller minst två års sammanlagda studier och i båda fallen även en kurs i diskret matematik på grundnivå omfattande minst 7,5 hp eller motsvarande. Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska). 

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Introduktion till grafteori

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön