Molekylär spektroskopi och diffraktion

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Umeå
7.5 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Umeå

Molekylär spektroskopi och diffraktion

Avsnittet Molekylär spektroskopi fokuserar främst på sådan information som erhålls via optiskt spektroskopi, och då främst infraröd (IR) eller ramanspektroskopi. Dessa metoder ger information of atomernas rörelser inom molekyler samt elektronernas övergångar mellan orbitaler. Som student kommer du därför att lära dig att använda olika centrala symmetri-begrepp samt gruppteori för att på en grundläggande nivå kunna tolka IR och Ramanspektra, samt för att kunna konstruera och använda molekylorbital-diagram för polyatomiska molekyler, som kan användas för att förutsäga elektroniska övergångar i molekyler med s, p samt d-orbitaler.

Avsnittet Diffraktion behandlar grundläggande kristallografi, vilket används för att erhålla information om atomers struktur i fasta material. Detta då kristallina material har atomer vars positioner är periodiskt ordnade, vilket ger upphov till diffraktionsmönster då de bestrålas av tex röntgenvågor, elektroner eller neutroner. Eftersom diffraktionsmönster eller så kallade diffraktogram, är beroende av både vilka grundämnen samt atomernas positioner i ett kristallint material, är olika diffraktionstekniker mycket användbara för att analysera fasta ämnens molekylära struktur.

Kursen ges på engelska om önskemål finnes.

Förkunskaper

Univ: Kemins grunder, 15 hp, eller motsvarande.

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Molekylär spektroskopi och diffraktion

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön