Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Rättsmedicin ur ett juridiskt perspektiv

Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Rättsmedicin ur ett juridiskt perspektiv

Kursen ger en grundläggande utbildning i rättsmedicin med inriktning mot det som är relevant för jurister som jobbar med brottmål där medicinsk bevisning förekommer. Kursen är strukturerad i tre delar för att ge en omfattande förståelse inom området.

I den första delen av kursen ges en övergripande introduktion till rättsmedicinen. Här behandlas utredning och handläggning av dödsfall, dödstecken och andra likfenomen samt inverkan av yttre påverkan såsom förgiftningar, skador till följd av trubbigt våld, skarpt våld, skottvåld, kvävning samt elektrisk och termisk inverkan.

I den andra delen av kursen fördjupas kunskapen med fokus på rättsmedicinens roll i brottmål. Det inkluderar att förstå rollen och betydelsen av rättsintyg i brottmål, inklusive en analys av deras styrkor och svagheter. Vidare utforskas den filosofiska grunden för rättsmedicinska bedömningar och hur dessa skiljer sig från generella medicinska resonemang. Därutöver belyses de specifika utmaningarna som finns vid utredning av våld i nära relation särskilt.

Den sista delen av kursen fokuserar på identifiering av avlidna (inklusive katastrofidentifiering, även känd som "disaster victim identification"), rättsantropologi, DNA som bevis och rättsläkarens roll vid en fyndplatsundersökning.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

Grundläggande behörighet
Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...

Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Highlights