Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Religionsvetenskapliga metoder - kandidatkurs

Längd
15 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Religionsvetenskapliga metoder - kandidatkurs

Kursen förbereder studenterna för att skriva kandidatuppsats genom att ge dem en praktisk introduktion till forskningsmetoder inom religionsvetenskap. Först en systematisk överblick av religionsvetenskapens utveckling, med fokus på ursprunget till dess metoder i andra discipliner. Studenterna kommer att lära sig olika praktiska forskningsmetoder som idag används inom religionsvetenskaplig forskning, allt från arkivarbete till intervjuer och observationer. Efter avslutad kurs kommer studenterna att vara väl förberedda för att utveckla en frågeställning och utföra en undersökning inom ramen för sin kandidatuppsats. 

Delar av kursen kan komma att ges på engelska.

Delkurs 1: Områdesöversikt (3 hp) 

Denna delkurs kommer att introducera studenterna till den historiska utvecklingen av religionsvetenskap som ett vetenskapligt område, dess discipliner och teoretiska diskussioner. 

Delkurs 2: Historiska metoder för religionsstudier (6 hp) 

Denna delkurs kommer att introducera studenterna till användningen av arkiv (i olika former), litteraturbaserad forskning, källkritik och metoder för textanalys. Detta kommer att ge studenterna kunskap och förståelse för hur man kan bedriva historisk och textinriktad forskning på ett metodiskt och vetenskapligt sätt. Inom ramen för kursen får studenterna genomföra praktiska uppgifter där de metodiska kunskaperna tillämpas. Studenterna kommer också att få reflektera över teoretiska frågor om historiebruk inom religionsstudier. 

Delkurs 3: Religionsbeteendevetenskapliga metoder (6 hp) 

Delkursen behandlar på ett fördjupande sätt olika metodologiska perspektiv inom religionsbeteendevetenskap samt relaterade etiska frågeställningar.Del kursen ger studenterna kunskap och förståelse för ett urval av metoder relevanta för religionsbeteendevetenskaplig forskning i såväl digitala som analoga miljöer. Delkursen ger också studenterna inblick i olika tekniska lösningar i relation till vald metod. Inom ramen för delkursen ges studenterna möjlighet att överväga och pröva metoder för empiriinsamling och analys inför kommande uppsatsarbete. 

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

För kursen fordras universitets- eller högskolestudier i teologi och/eller religionsvetenskap omfattande 60 hp med godkänt resultat på minst 45 hp, där det ingår minst en kurs om 7,5 hp inom religionshistoria och minst en kurs om 7,5 hp inom religionsbeteendevetenskap.  Engelska B/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).   
Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...

Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Highlights