Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Strålningsbiologi och strålskydd

Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
7.5 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Strålningsbiologi och strålskydd

Kursens ger grundläggande kunskaper om strålningens biologiska verkan och risker från cellnivå till människa samtfördjupade kunskaper om strålskydd för joniserande och icke-joniserande strålning, svensk strålskyddslagstiftning,internationella rekommendationer och praktisk strålskyddsteknik.

Kursen omfattar kromosombrott och reparationsmekanismer liksom somatiska och genetiska strålskador. Vidarebehandlas metoder för persondosimetri, strålskyddsmätningar samt hantering av radioaktiva ämnen.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Umeå

Förkunskaper

Univ: Minst 90 hp inklusive Strålningsdosimetri (5RA008, 15 hp), Hållbar utveckling och strålningsmiljö (5RA0029, 7,5 hp), Medicinsk orientering (5RA001, 5 hp) eller Medicin för ingenjörer (5RA028, 5 hp) eller motsvarande. Engelska A/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.
Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...

Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Highlights